Bunama Riskini Azaltmak Ä°çin 6 Altın Kural Nedir? Ä°ÅŸte Detaylar!

Ä°nsanın bazı ÅŸeyleri unutması son derece doÄŸal. Ancak belleÄŸinizi korumak istyorsanız, başı alışkanlıklardan vazgeçmek ve bazı yeni alışkanlıklar edinmek, bunamaya, yani “Senil demans”a karşı önleyici olabilir.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

(Not: Senil demans 70 yaÅŸ ve üstünde baÅŸlayan ve sinsi ÅŸekilde ilerleyen bir hastalık. Kadınlarda daha sık görülen bu hastalıkta ilk belirti olarak yakın geçmiÅŸi hazırlamakta zorluk yaÅŸanıyor. Bunun yanı sıra alışkanlıkların unutulması ve zihinsel yetenek becerilerinin azalması diÄŸer belirtiler arasında sayılıyor.)

 

Modern toplumda bunamanın pençesine düÅŸenlerin sayısı her geçen yıl korku verecek kadar artıyor. AraÅŸtırmalara göre, önümüzdeki 30 yıl içinde dünyada bunama hastalığına yakalananların sayısı 3 katına çıkacak. Uzmanlar, bazı alışkanlıkların bunama riskini artırdığı uyarısında bulunuyor ve bunları ÅŸöyle sayıyorlar: Mikro dalgada ısıtılarak tüketilen hazır yiyecekler, aşırı yaÄŸ ve ÅŸeker içeriyor. O nedenle sadece beden saÄŸlığı için deÄŸil, beyin saÄŸlığı için de ciddi bir tehlike oluÅŸturuyor.

.

BÄ°RÄ°NCÄ° HATA KÖTÜ BESLENMEK: So n araÅŸtırmalarda kötü beslenme alışkanlıklarının bunama riskini artırdığına iliÅŸkin iÅŸaretler gitgide artıyor. Çare: Hazır yemeklerden uzak durun, kırmızı et tüketiminden mümkün olduÄŸunca kaçının, DoymuÅŸ yaÄŸ içeren et ve ÅŸarküteri ürünlerini ve yaÄŸlı madde açısından zengin süt ürünlerini (Peynir, krema, tereyaÄŸ) sofranızdan uzak tutun. Åžeker, ÅŸekerli ve tuzlu yiyecekler ve içeceklerden uzak durun.

 

Öneri: Balık, sebze, meyve ve aromalı bitkilere dayalı bir beslenme rejimi hazırlayın. Ayrıca kolza, zeytin, fındık yağı ile hazırlanmış yiyeceklere yönelin. Karbon hidrat açısından zengin, hamur iÅŸleri, ekmek ve pirinç tüketmeyi ihmal etmeyin. Uzmanların önerisi: Kalp atışlarınızı ve solunumunuzu hızlandırmak için günde 30 dakika spor yapın, Ayrıca haftada bir kez de yüzme ve fitnes gibi fiziki faaliyetlere yönelin.

 

Ä°KÄ°NCÄ° HATA FÄ°ZÄ°KÄ° FAALÄ°YET EKSÄ°KLİĞİ: ABD SaÄŸlık Bakanlığı’nın 2017’de yaptığı araÅŸtırmada, fiziki faaliyet eksikliÄŸi ile Alzheimer hastalığı arasında bir baÄŸlantı bulunamadı. Ancak gün içinde ne kadar çok hareket ederseniz, yaÅŸa baÄŸlı idrak eksikliÄŸinin o kadar yavaÅŸlayacağını, tüm uzmanlar kabul ediyor. Çünkü fiziki faaliyet beyne kan akışını hızlandırıyor, bu da yeni hücreler ve baÄŸlantılar üretilmesini artırıyor Sosyal medyaların, Netflix’in çığ gibi yayıldığı günümüzde gerçek bir sosyal hayat büyük önem taşıyor.

 

ÜÇÜNCÜ HATA SOSYAL TEMASIN AZALMASI: Daldan dala konan bir kelebek misali her fırsatta ilgi odağı olmayı istemeseniz bile sosyal iliÅŸkilerinizi korumak saÄŸlığınız için önemli. Bir çok araÅŸtırma diÄŸer insanlarla temas kurmanın beyni çeÅŸitli düzeylerde harekete geçirdiÄŸini. Bunun da zihinsel açıdan formda kalmaya yardım ettiÄŸini ortaya koydu. Uyku eksikliÄŸinin yanı sıra kronik stres de bunama riskini artırabiliyor.

 

DÖRDÜNCÜ HATA UYKU EKSÄ°KLİĞİ: Son araÅŸtırmalar uyku eksikliÄŸinin Alzheimer hastalığını doÄŸrudan tetiklemediÄŸini ama riski artırdığını gösterdi. Çünkü uykuda beynimiz uyanık olduÄŸumuz sürece biriken zehirleri temizliyor. Bu beyin zehirlerinden bazıları Alzheimer hastalığı riskiyle doÄŸrudan iliÅŸkili. Cep telefonunuza yoÄŸunlaÅŸacağınıza düzenli olarak gazete, dergi veya kitap okumayı tercih edin.

 

BEŞİNCÄ° HATA ÖÄžRENMEKTEN VAZGEÇMEK: Son bilimsel buluÅŸlar beynimizin yaÅŸa baÄŸlı yapılarını deÄŸiÅŸtirebildiÄŸini ve yeni sinir aÄŸları oluÅŸturabileceÄŸini gösterdi. Her gün gazete okumak, bulmaca çözmek, beyni çalıştırıyor, bu da zihinsel açıdan formda kalmamızı saÄŸlıyor. Damar tansiyonunuzun kaç olduÄŸunu biliyor musunuz? Bilmiyorsanız, bugünden tez yok, düzenli olarak ölçmeye baÅŸlayın.

 

ALTINCI HATA TANSÄ°YONUNUZU Ä°HMAL ETMEK: Dünya genelinde 28 bin kiÅŸiyi kapsayan ve “European Heart Journal” dergisinde yayınlanan bir araÅŸtırmada, damar tansiyonunun düÅŸük olmasının ileri yaÅŸlarda bunama riskini azalttığına iliÅŸkin çok saÄŸlam kanıtlar verdi. Unutmayın; stres, içki ve saÄŸlıksız bir yaÅŸam biçimi, yüksek tansiyonun baÅŸlıca nedenleri olarak sayılıyor



Etiketler: