Influencer Nedir?

Son günlerde çok fazla kullanılan "Dijital Pazarlama" kavramlarından bir tanesi de "Influencer" kelimesi. Peki nedir bu "Influencer"? İşte detaylar..

 

Son günlerde çok fazla kullanılan "Dijital Pazarlama" kavramlarından bir tanesi de "Influencer" kelimesi. Peki nedir bu "Influencer"? Influencer kelimesi İngilizce "Influence" kelimesinden gelir. "Influence" Türkçe olarak "etki" demek iken "Influencer" kelimesi "etkileyen" anlamına gelmektedir. Influencer kelimesi sosyal medya fenomenlerinin uzmanı oldukları konuda bir ürünü doğrudan takipçilerine pazarlaması anlamında da kullanılmaktadır. Youtube, Twitch, Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest gibi platformlar üzerinden sıkça takip edilen kişiler kendi sayfalarından, kendi uzmanlık alanları üzerine geliştirilen ürünleri doğrudan takipçilerine tanıttıkları zaman bu terim "Influencer" olarak adlandırılmaktadır. 

 

Peki neden böyle bir sisteme ihtiyaç var? 

 

"Influencer" modelinin marka ve şirketler tarafından tercih edilmesinin en önemli sebebi maliyettir. Şirketler için reklam bütçelerini verimli kullanmak çok önemliyken, televizyon, billboard, ve benzeri platformlara reklam vermek oldukça maliyetli bir iştir. Ancak "Influencer" sisteminde "Sosyal medya fenomenleri" ürünleri hem daha düşük bütçeyle tanıtırken, hem de direkt olarak doğru hedef kitleye tanıtım yapmaktadırlar. Oysa televizyon, billboard, gazete gibi platformlara reklam vermek, tam anlamıyla doğru hedef kitleye ulaşmak anlamında daha maliyetli ve yüzde yüz oranında etkili bir sistem değildir.