Son Derece Ölümcül Olan Nipah Virüsüne Karşı İlk Aşı Denemeleri Başladı!

Önce kamuoyunun pek bilmediği Nipah virüsüne ilişkin temel bilgileri verelim.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

Meyve yarasaları başta olmak üzere bazı hayvan türlerinden insanlara bulaşma potansiyeline sahip olan bu virüs, son yıllarda özellikle Güney ve Güney-Doğu Asya başta olmak üzere bir çok ülkede salgınlara yol açtı. Grip benzeri ateş, baş ağrısı, kas ağrısı ve öksürük gibi belirtiler gösteren Asya kökenli Nipah virüsü, ileri aşamalarda baş dönmesi gibi nörolojik semptomlar ile ortaya çıkarıyor. Enfekte hayvanın insanla teması, virüsün bulaştığı hayvanın ürünlerinin yenilmesi veya virüse yakalanmış bir insanla temas sonucu bulaşan Nipah virüsü için net bir tedavi yok ve ölüm oranı insanlarda yüzde 75’e kadar ulaşıyor.

 

Bilim insanları Nipah virüsüne karşı koruma sağlamak için geliştirdikleri bir aşının insanlarda denenmesi sürecini başlattılar. Yukarıda belirttiğimiz belirtilerin ciddiye alınmaması durumunda virüs ilerliyor, beyinde iltihaba, ardından bilinç kaybına ve komaya yol açıyor. İnsanlarda virüsten ölme oranı yüzde 40’tan başlıyor, yüzde 75’e kadar gidiyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, bulunabilecek bir aşı ölüm oranını düşürebilir.

 

İngiltere’deki Oxford Üniversitesi’nde bulaşıcı hastalıklar bölümünün yöneticisi olan Brian Angus, “Nipah virüsü ilk kez 1998’de belirlendi ama aradan geçen 25 yılda dünya tıp camiası bu son derece ölümcül hastalığa karşı hala aşıya veya bir tedavi yöntemine sahip değil” açıklamasını yaptı.

 

Oxford Üniversitesi’nin Pandemi Bilimleri Enstitüsü tarafından geliştirilen ve “ChAdOx1-NipahB” adı verilen aşı insanlarda denenen ilk aşı oldu. Deneye 51 gönüllü katıldı.

 

Söz yine Brian Angus’ta: “Yüksek ölüm oranı ve hastalığın inanılmaz bulaşıcı olması nedeniyle Nipah virüsü, sağlık alanında en öncelikli tehditler arasında yer alıyor. Bu aşı denemesi çözüm yolunda önemli bir aşama olabilir. Dünyanın da Nipah virüsü salgınına karşı hazırlanmasına yardım edebilir” dedi.



Etiketler: