Başta Muz Olmak Üzere Birçok Meyve Vegan Değil!

Önce “Vegan” ile “Vejetaryen” arasındaki farkı hatırlatalım: Veganlık veya veganizm, bazı nedenlerle hayvan kökenli gıdaları ve diğer hayvansal ürünleri kullanmayı reddetmeye dayanıyor. Vegan kişiler, vejetaryenlerden farklı, hayvan kullanımı yoluyla elde edilen gıdaları, giyecekleri ve yumurta, süt, bal, yün gibi diğer tüm yan ürünleri kullanmayı reddediyor.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

Özetle veganlar sadece sebze ve meyveyle besleniyorlar..Ancak yedikleri meyveler gerçekten vegan mı?

 

Veganlar, hayvansal ürünler tüketmeye devam edenleri saflarına katılmaya teşvik etmek için Ocak (January) ayına “Veganuary” adını verdiler. Böylece hiç olmazsa Ocak ayı boyunca hayvansal ürünler (Et, süt, peynir ve yoğurt gibi süt ürünleri, yumurta) kaçınmaları çağrısını yaptılar.

 

Yani, sadece sebze, meyve tüketmelerini önerdiler.

 

Peki ama örneğin tüm meyveler veganlık için uygun mu?

 

-Ekmek ile başlayalım: Un, su, tuz ve mayadan üretildiği için ekmeğin hiçbir hayvansal ürün içermediğini düşünebilirsiniz. Ancak bazı ekmek türleri pek öyle değil. Süt tozu, yoğurt, peynir, bal katılan ekmek türleri hiç de az değil.

 

Cips: Bazı cips türlerine tamak tadını yoğunlaştırmak için süt tozu, bal, jelatin ekleniiyor. Hatta yanında verilen baharatlar bile hayvansal ürünler içerebiliyor.

 

-Şarap, bira, meyve suları: Şarap ve biraya rengini açmak için jelatin, yumurta beyazı ve balıkların idrar keselerinden elde edilen balık tutkalı ekleniyor. Böylece içkinin rengini bulanıklaştıran maya kalıntıları temizlenmiş oluyor, Şarap ve bira gibi meyve suları da jelatin veya diğer renk açıcı hayvansal ürünlerle işlenebiliyor.

 

Muz: Bu meyvenin en önemli sorunu çok çabuk çürüyebilmesi. Onun için manav ve market tezgahlarına gelinceye kadar tazeliğini koruyabilmesi için bazı işlemler uygulanıyor. Koruma işlemi için en çok kullanılan madde: Kabuklu deniz hayvanlarının dış iskeletleri ve kalamarların iç iskeletlerinden elde edilen bir ürün.



Etiketler: