Gece Yarısından Sonra Yatmak Sağlık İçin Tehlikeli Mi?

Gece uyku saatini belirlemek insandan insana değişiyor. Ancak uykunun onarıcı olabilmesi için bazı kurallara dikkat etmek gerekiyor.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

Uykudan vazgeçmek elbette mümkün değil. Ama bir dizinin yeni bölümünü kaçırmamak için ya da hayatın anlamını sorgulamak gibi aklınızı kurcalayan bir konuda derin düşüncelere kendinizi kaptırdığınız için uykunuz kaçabilir. Peki yatağa yatmanızın gecikmesi sağlığınız için kötü mü?

 

Bilim insanları uyumak için iyi veya kötü bir saat olmadığını, uykuya dalmanın çeşitli etkenlere bağlı kişisel bir sorun olduğunu belirtiyorlar.

 

Bununla birlikte, yine bilim insanlarının bazı tavsiyeleri uyumanıza yardımcı olabilir. İşte o tavsiyeler:

 

1-İdeal uyku saatinizi belirlemek: Bir insanın gecede ortalama 7 saat uyuması gerekiyor. Uyku zamanınızı bu 7 saat kriterine göre ayarlamanız doğru olur. Çünkü uyku saati geciktikçe sağlıklı ilgili riskler de artıyor. Evet, hafta sonları daha fazla uyuma lüksünüz var ama hafta içnde gecede 7 saatlik ortalamayı tutturamazsanız, sağlığınız için bu pek iyi bir haber değil.

 

2-Hep aynı saatte yatma alışkanlığı edinin: Uyku saatini bir rutine bağlamak doğru bir çözüm olabilir. Böylece biyolojik saatinizi düzene koymuş olursunuz. Bu da metabolizmanın, akıl sağlığının ve kalp-damar sisteminin güçlenmesine yardım eder. Biyolojik saat zaman içinde değişebilir. Çünkü yaş ilerledikçe uyku ihtiyacı azalabiliyor.

 

3-“Kronotip”inizi önemseyin: Önce, “Kronotip”i anlatalım. Fiziksel ve genetik faktörlerin etkisiyle oluşan ve biyolojik saatin altında yatan davranışsal görünüme “Kronotip” deniliyor. Bir kişinin “Kronotip”i onun 24 saatlik zaman diliminde hangi vakitlerde uyumaya eğilimli olduğunu ifade eder. “Kronotip”te iki uç nokta “Akşamcıl” ve “Sabahçıl” uyku periyodlarını gösterir. “Sabahçı tipler” akşam erken yatıp sabah erken kalkan, fiziksel ve zihni performansları gündüzleri yüksek olan kişileri anlatır. “Akşamcı tipler” ise gece geç yatıp sabahları zor kalkar ve performansları ancak akşama doğru yükselir. Sizin de “Kronotip”inizi dikkate almanız, sabahları erken veya geç kalkmanızı belirlemenize yardımcı olur. Bu da ertesi gün formda olabilmeniz için uyku ritminize uymanızı sağlar.



Etiketler: