İsviçre’nin Zürih kentindeki vejetaryen restoranı “Haus Hiltl” bu yıl kuruluşunun 125’inci yıldönümünü kutluyor.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Evet, dünyanın ilk vejetaryen restoranı 1898 yılında kapılarını açtı. O zamanlar müşteriler arka kapıdan restorana giriyorlardı. Çünkü sadece Zürih’te değil, İsviçre’nin tümünde “Et yemeyene adam demeyiz” anlayışı egemendi.

 

Elbette, Hindistan’da, Japonya’da, belki Çin’de Budizm, Hinduizm ve Şintao dini inançlarını benimsemiş olanların beslenme ihtiyacını karşılamak için yüzlerce, belki de binlerce yıldır hizmet veren vejetaryen restoranları olabilir ama Zürih’teki mekan Guiness Rekorlar Kitabı’na giren ilk vejetaryen lokantası olarak biliniyor.

 

Restoran açıldığında Zürih’in dışındaydı, kentten bir ormanla ayrılıyordu. Ancak yıllarla birlikte Zürih genişleyince, restoranın semti neredeyse kentin merkezine dönüştü.

 

Peki, mantar soslu dana bifteğin menünün kralı olduğu bir kentte otoburlar için restoran nasıl açıldı? Hikayesi ilginç: Mekanı bugün işletenlerin dedesinin dedesi Ambrosius Hiltl terziydi. Romatizma ağrılarından kıvranıyordu. Doktora gitti, “Yemeklerinizden eti çıkarın, bir şeyiniz kalmaz” tavsiyesiyle karşılaştı.

 

 

O zamanki adı “Foyer” olan restoranda etsiz yemekler servis edildiğini duydu. Gitti. Mantar özlü bifteğe bayıldı. Önce restoranın işletmeciliğini üstlendi, sonra Martha Gneupel adındaki aşçı kadınla evlendi, en sonunda restoranı satın aldı.

 

Bugün restoranı Hilti ailesinin dördüncü kuşağından Rolf Hiltl yönetiyor.

 

Restoran 1950’lerde mönüsünü zenginleştirdi. Çünkü Hint vejetaryen mutfağını keşfetti. Hindistan’dan zerdeçal, kakule getirtip yemeklerin tadını zenginleştirdi. Ve müşteri kitlesi büyüdükçe büyüdü.

 

Hiltl ailesi mönülerinde bir yenilik daha yaptı: Veganlar ile vejetaryenlere farklı yemekler hazırlamaya başladı. Şimdi mönülerinin yüzde 80’i vegan, yüzde 20’si ise ovo-lakto vejetaryen. (Not: Ovo-laktolar süt ve yumurta tüketebiliyorlar.)

 

“İşlerimizden memnunuz” diyorlar restoranın işletmecileri, “Çünkü, İsviçreliler’in yüzde 5’i vejetaryen, yüzde 1’i ise vegan beslenme rejimine geçti…”