Dünyanın En Eski Vejetaryen Restoranı Haus Hiltl!

Ä°sviçre’nin Zürih kentindeki vejetaryen restoranı “Haus Hiltl” bu yıl kuruluÅŸunun 125’inci yıldönümünü kutluyor.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Evet, dünyanın ilk vejetaryen restoranı 1898 yılında kapılarını açtı. O zamanlar müÅŸteriler arka kapıdan restorana giriyorlardı. Çünkü sadece Zürih’te deÄŸil, Ä°sviçre’nin tümünde “Et yemeyene adam demeyiz” anlayışı egemendi.

 

Elbette, Hindistan’da, Japonya’da, belki Çin’de Budizm, Hinduizm ve Åžintao dini inançlarını benimsemiÅŸ olanların beslenme ihtiyacını karşılamak için yüzlerce, belki de binlerce yıldır hizmet veren vejetaryen restoranları olabilir ama Zürih’teki mekan Guiness Rekorlar Kitabı’na giren ilk vejetaryen lokantası olarak biliniyor.

 

Restoran açıldığında Zürih’in dışındaydı, kentten bir ormanla ayrılıyordu. Ancak yıllarla birlikte Zürih geniÅŸleyince, restoranın semti neredeyse kentin merkezine dönüÅŸtü.

 

Peki, mantar soslu dana bifteÄŸin menünün kralı olduÄŸu bir kentte otoburlar için restoran nasıl açıldı? Hikayesi ilginç: Mekanı bugün iÅŸletenlerin dedesinin dedesi Ambrosius Hiltl terziydi. Romatizma aÄŸrılarından kıvranıyordu. Doktora gitti, “Yemeklerinizden eti çıkarın, bir ÅŸeyiniz kalmaz” tavsiyesiyle karşılaÅŸtı.

 

dunyanin en eski vejetaryen restorani haus hiltl

 

O zamanki adı “Foyer” olan restoranda etsiz yemekler servis edildiÄŸini duydu. Gitti. Mantar özlü bifteÄŸe bayıldı. Önce restoranın iÅŸletmeciliÄŸini üstlendi, sonra Martha Gneupel adındaki aÅŸçı kadınla evlendi, en sonunda restoranı satın aldı.

 

Bugün restoranı Hilti ailesinin dördüncü kuÅŸağından Rolf Hiltl yönetiyor.

 

Restoran 1950’lerde mönüsünü zenginleÅŸtirdi. Çünkü Hint vejetaryen mutfağını keÅŸfetti. Hindistan’dan zerdeçal, kakule getirtip yemeklerin tadını zenginleÅŸtirdi. Ve müÅŸteri kitlesi büyüdükçe büyüdü.

 

Hiltl ailesi mönülerinde bir yenilik daha yaptı: Veganlar ile vejetaryenlere farklı yemekler hazırlamaya baÅŸladı. Åžimdi mönülerinin yüzde 80’i vegan, yüzde 20’si ise ovo-lakto vejetaryen. (Not: Ovo-laktolar süt ve yumurta tüketebiliyorlar.)

 

“Ä°ÅŸlerimizden memnunuz” diyorlar restoranın iÅŸletmecileri, “Çünkü, Ä°sviçreliler’in yüzde 5’i vejetaryen, yüzde 1’i ise vegan beslenme rejimine geçti…”