Futbol dünyasının çekirgesi bir değil, dört defa zıpladı ama sonunda yakalandı. Adı: Bernio Verhagen. Surinam doğumlu. Hollanda vatandaşı. Son derece etkileyici bir CV’si,yani biyografisi vardı ve milyoner hayatı sürüyordu. Oysa gerçek farklıydı: “Hayalet futbolcu” diye nam salan 28 yaşındaki Bernio, bir çok profesyonel kulübü dolandırmıştı. Son durağı olan Kolombiya’da bir çok silahlı soyguna ve hırsızlığa karıştığı belirlendi ve vatandaşı olduğu Hollanda’ya iade edilmesine karar verildi.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Bernio sadece bir hırsız, soyguncu, dolandırıcı değildi. Hollanda’da yeraltı suç örgütlerinde bir geçmişide vardı. 2020 ve 2021 yıllarındaki üç silahlı soygundan aranıyordu. Surinam doğumlu olan Bernio, Kolombiya’da 2 yıldır hapisteydi. 2021 yazında fahişelerle düzenlediği bir parti sonrasında tutuklanmıştı. Nedeni: Partinin masraflarını ödeyecek parası yoktu. Polis olaya el koyunca gerisi çorap söküğü gibi geldi. Bernio sadece partiye katılan fahişelerin parasını değil, daha önce bir çok oteli, eskort ajanslarını ve lüks yat kiralayıcı şirketleri de dolandırmıştı.

 

Soruşturmada çok ilginç ayrıntılar ortaya çıktı: Bernio sözde harcamalarına karşılık bankalara para havalesi yapıyor, paralar kurbanlarının hesabına aktarılmadan işlemi iptal ediyordu. Bu yöntem onun Kolombiya’da otelleri, restoranları, seyahat acentalarını dolandırıp beyler gibi yaşamasını sağlamıştı.

 

Bernio’nun futbol camiasına girişi de ilginç bir öykü. Hollanda’da doğduğu Brabant kentinde amatör takımlara bile giremeden 25 yaşında profesyonel futbol alemine, dolayısıyla transfer piyasasına daldı. Ağzı laf yapıyordu ve sahte belgelerle ne kadar iyi bir futbolcu olduğunu gösteriyordu!

 

Tek bir maçta bile oynamadan 3 kıtada 4 kulübe transfer olmayı başardı. Dolandırdığı kulüpler? FC Dinamo Auto (Moldova), Cape Town City FC (Güney Afrika), Viboru FF (Danimarka), Audax Italiano (Şili). Bu son kulüpte ona diğer futbolculardan daha fazla bir ücret ödendi ve bu sayede büyük bir ev satın aldı.

 

 

2019 Kasım’ında, Danimarka ikinci liginde oynayan “Viborg FF”, onunla sözleşme imzaladıktan bir ay sonra soluğu mahkemede aldı. Kulüp yöneticileri daha ilk antremanda dolandırıcılığın farkına varmışlardı. Ayrıca gösterdiği belgelerin sahte olduğunu da anlamışlardı. Danimarka polisi Bernio’yu tutukladı ve mahkeme de kulübe 15 bin Danimarka Kronu (2 bin Euro) ödemeye mahkum etti. O tarihte Danimarka basını Bernio’yu “21’inci yüzyılın en büyük futbol dolandırıcısı ve sahtekarı” ilan etti.

 

Suçlamaları reddetti ama Danimarka kulüplerine kendini tanıtırken yalan söylediğini itiraf etti. Ayrıca bu kulüplere uluslararası bir iş ajansı olan “Stellar Group” mühürüyle sahte e-mail ve yine sahte sözleşmeler gönderdiğini de kabul etti. Bu sahte sözleşmelerde, özellikle “Viborg FF” kulübüne Bernio7yu bir Çin kulübüne 2020’de önemli bir para karşılığı satabilecekleri belirtiliyordu.

 

Bernio, Danimarka’da bir dizi adi suçtan da mahkeme önüne çıkarıldı: Şiddet uygulamak, özellikle Şilili kız arkadaşına tehditle tecavüz etmek. Bir yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.

 

Onun hayatını karıştıran Danimarkalı gazeteci Lasse Voge, Bernio’nun iflah olmaz bir yalancı ve kafasından uydurduğu hikayelere kendisinin de inandığı bir hayalperest olduğunu anlattı, “Tutuklandığında bile profesyonel bir futbolcu olduğununda ısrar ediyordu. Söylediklerinin hepsi yalan olmasına rağmen kendini göklere çıkarıyordu. Taam bu yalanlara neden başvurdu? Cevabı yok” dedi.