Youtube'da yayınladığı sağlık videolarıyla geniş kitlelerin dikkatini çekmeyi başaran ünlü sosyal medya fenomeni Şifabul, yayınladığı videosunda su içmenin sağlığa faydaları konusunda detaylı bilgiler verdi. 

 

Bedenimizin yaklaşık %65'i sudan oluşuyor. Bu nedenle gün içinde yeterli miktarda su içmenin sağlığa çok büyük faydası var. Uzmanlar sağlığı korumak için her gün yaklaşık 10 bardak su içmemiz gerektiğini söylüyor. Bedenimizdeki her hücrenin düzgün çalışabilmesi için su içmek çok önemli.

 

İşte size bol su içmenin faydaları:

 

1) Yorgunluğu giderir

 

Eğer sürekli yorgun hissediyorsanız büyük ihtimalle yeterli su tüketmiyorsunuz demektir. Aslına bakılırsa yorgunluk susuz kalmanın ilk belirtilerindendir. Beden su kaybettiğinde kan miktarı azalır. Kalbiniz oksijenli kanı vücuda dağıtmak için çalışırken zorlanır. Bu nedenle diğer tüm organlar düşük verimlilikle çalışmaya başlar. Tüm bunların sonucunda vücut yorgun hisseder. Yeterli miktarda su içtiğinizde susuzluktan kaynaklanan yorgunluğu doğal olarak iyileştirebilirsiniz.

 

2) Kilo vermeye yardımcıdır

 

Bazı araştırmalar insanların susuzluğu açlıkla karıştırdığını ortaya koymaktadır. Bir başka araştırmada ise çok su içme alışkanlığı olan kişilerin daha az yemek yediği saptanmıştır. Bunun nedeni suyun mideyi doldurarak açlık isteğini azaltmasıdır. Ayrıca su içmek bedenin yağ yakmasını hızlandırır ve yağ hücrelerinin daha rahat parçalanmasını sağlar.

 

3) Cilde sağlık kazandırır

 

Bedeniniz yeterli su aldığında kılcal damarlardaki kan akışı daha rahat olacağından cildiniz sağlıklı olacak ve genç görünecektir. Su cilt dokularını yeniler, cildi nemlendirir ve esneklik kazandırır. Ayrıca beden yeterli suyu aldığında kırışıklıklar, yara izleri, akneler ve diğer yaşlılık belirtileri de azalır.

 

4) Ruh halini düzeltir

 

Araştırmalar en hafif susuzluğun bile huzursuz hissetmenize ve düşünme becerinizin düşmesine sebep olacağını söylüyor. Kadınlarda yaklaşık % 1.36'lık bir su kaybının bile ruh halini ve konsantrasyonu düşürdüğü, ayrıca baş ağrısı çekme sıklığını arttırdığı gözlemlenmiş. Erkekler üzerinde yapılan bir başka araştırma %1.59'luk sıvı kaybı olduğunda hafızanın zorlandığını, ayrıca gerginlik ve yorgunluk hislerinin baş gösterdiğini ortaya koyuyor.

 

5) Baş ağrılarını giderir

 

Susuz kalmak bazı kişilerde baş ağrısı ve migreni tetikler. Su içmenin bazı baş ağrısı türlerinde rahatlama sağladığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bir başka araştırmada ise düzenli su içmenin baş ağrısı sıklığını azaltmadığı ama ağrının süresini ve şiddetini azalttığı bulgulanmıştır.

 

6) Sindirim ve kabızlığa iyi gelir

 

Su sindirim sisteminin rahat çalışmasını sağlar. Böylece sindirime yardımcı olur ve kabızlığı önler. Susuz kaldığınızda kalın bağırsak bedendeki su dengesini korumak için dışkıyı yeterli ıslaklıkta tutamaz ve kabızlık meydana gelir. Yeterli su içtiğinizde metabolizmanız hızlı çalışır ve bedeniniz besin maddelerini hızlıca ayrıştırabilir. Bu şekilde sindirim sisteminiz ve bağırsaklarınız düzenli çalışacaktır. Özellikle, suyu ılık olarak içmek sindirim sistemine iyi gelecektir.

 

Detayları aşağıdan öğrenebilirsiniz.