Su Ä°çmenin SaÄŸlığa Faydaları Nelerdir?

Youtube'da yayınladığı saÄŸlık videolarıyla geniÅŸ kitlelerin dikkatini çekmeyi baÅŸaran ünlü sosyal medya fenomeni Åžifabul, yayınladığı videosunda su içmenin saÄŸlığa faydaları konusunda detaylı bilgiler verdi. 

 

Bedenimizin yaklaşık %65'i sudan oluÅŸuyor. Bu nedenle gün içinde yeterli miktarda su içmenin saÄŸlığa çok büyük faydası var. Uzmanlar saÄŸlığı korumak için her gün yaklaşık 10 bardak su içmemiz gerektiÄŸini söylüyor. Bedenimizdeki her hücrenin düzgün çalışabilmesi için su içmek çok önemli.

 

Ä°ÅŸte size bol su içmenin faydaları:

 

1) YorgunluÄŸu giderir

 

EÄŸer sürekli yorgun hissediyorsanız büyük ihtimalle yeterli su tüketmiyorsunuz demektir. Aslına bakılırsa yorgunluk susuz kalmanın ilk belirtilerindendir. Beden su kaybettiÄŸinde kan miktarı azalır. Kalbiniz oksijenli kanı vücuda dağıtmak için çalışırken zorlanır. Bu nedenle diÄŸer tüm organlar düÅŸük verimlilikle çalışmaya baÅŸlar. Tüm bunların sonucunda vücut yorgun hisseder. Yeterli miktarda su içtiÄŸinizde susuzluktan kaynaklanan yorgunluÄŸu doÄŸal olarak iyileÅŸtirebilirsiniz.

 

2) Kilo vermeye yardımcıdır

 

Bazı araÅŸtırmalar insanların susuzluÄŸu açlıkla karıştırdığını ortaya koymaktadır. Bir baÅŸka araÅŸtırmada ise çok su içme alışkanlığı olan kiÅŸilerin daha az yemek yediÄŸi saptanmıştır. Bunun nedeni suyun mideyi doldurarak açlık isteÄŸini azaltmasıdır. Ayrıca su içmek bedenin yaÄŸ yakmasını hızlandırır ve yaÄŸ hücrelerinin daha rahat parçalanmasını saÄŸlar.

 

3) Cilde sağlık kazandırır

 

Bedeniniz yeterli su aldığında kılcal damarlardaki kan akışı daha rahat olacağından cildiniz saÄŸlıklı olacak ve genç görünecektir. Su cilt dokularını yeniler, cildi nemlendirir ve esneklik kazandırır. Ayrıca beden yeterli suyu aldığında kırışıklıklar, yara izleri, akneler ve diÄŸer yaÅŸlılık belirtileri de azalır.

 

4) Ruh halini düzeltir

 

AraÅŸtırmalar en hafif susuzluÄŸun bile huzursuz hissetmenize ve düÅŸünme becerinizin düÅŸmesine sebep olacağını söylüyor. Kadınlarda yaklaşık % 1.36'lık bir su kaybının bile ruh halini ve konsantrasyonu düÅŸürdüÄŸü, ayrıca baÅŸ aÄŸrısı çekme sıklığını arttırdığı gözlemlenmiÅŸ. Erkekler üzerinde yapılan bir baÅŸka araÅŸtırma %1.59'luk sıvı kaybı olduÄŸunda hafızanın zorlandığını, ayrıca gerginlik ve yorgunluk hislerinin baÅŸ gösterdiÄŸini ortaya koyuyor.

 

5) Baş ağrılarını giderir

 

Susuz kalmak bazı kiÅŸilerde baÅŸ aÄŸrısı ve migreni tetikler. Su içmenin bazı baÅŸ aÄŸrısı türlerinde rahatlama saÄŸladığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bir baÅŸka araÅŸtırmada ise düzenli su içmenin baÅŸ aÄŸrısı sıklığını azaltmadığı ama aÄŸrının süresini ve ÅŸiddetini azalttığı bulgulanmıştır.

 

6) Sindirim ve kabızlığa iyi gelir

 

Su sindirim sisteminin rahat çalışmasını saÄŸlar. Böylece sindirime yardımcı olur ve kabızlığı önler. Susuz kaldığınızda kalın bağırsak bedendeki su dengesini korumak için dışkıyı yeterli ıslaklıkta tutamaz ve kabızlık meydana gelir. Yeterli su içtiÄŸinizde metabolizmanız hızlı çalışır ve bedeniniz besin maddelerini hızlıca ayrıştırabilir. Bu ÅŸekilde sindirim sisteminiz ve bağırsaklarınız düzenli çalışacaktır. Özellikle, suyu ılık olarak içmek sindirim sistemine iyi gelecektir.

 

Detayları aÅŸağıdan öÄŸrenebilirsiniz.