Yüksek Tansiyon Nasıl Düşürülür?

Youtube'da yayınladığı sağlık videolarıyla geniş kitlelerin beğenisini kazanan ünlü Youtuber Şifabul, yayınladığı videosunda yüksek tansiyonu düşürmek üzerinde detaylı bilgiler verdi. 

 

Youtube'da yayınladığı sağlık videolarıyla geniş kitlelerin beğenisini kazanan ünlü Youtuber Şifabul, yayınladığı videosunda yüksek tansiyonu düşürmek üzerinde detaylı bilgiler verdi. Son dönemde yayınladığı videosunda geniş kitlelerin dikkatini çekmeyi başaran ünlü Youtuber Şifabul, yayınladığı videosunda yüksek tansiyonu düşürmek üzerinde detaylı bilgiler verdi.

 

Tansiyon kalbin kanı pompalama şiddetidir. Eğer tansiyonunuz yüksekse kan damarlarda zorlanarak akar. Bu durum hassas damar dokularına baskı uygular ve zaman içinde onlara zarar verir. Yüksek tansiyon veya hipertansiyon, hiçbir belirti göstermeden, sessizce kalbe zarar verebilir. Görünür bir belirti olmadığından dolayı kişi çoğu zaman yüksek tansiyon hastası olduğunu bile anlayamayabilir. Halbuki bu sinsi hastalık tahmin edilenden çok daha yaygındır. Ulusal Böbrek Vakfı ve Hipertansiyon Derneğine göre Türkiye'de yirmi milyon kişi yani dört kişiden biri yüksek tansiyon hastasıdır. Hayat düzeninizde ve beslenmenizde yapacağınız bir kaç değişiklikle yüksek tansiyondan kurtulmanız mümkün.

 

1) Tuz tüketimini azaltın

 

Tuzda bulunan sodyum hipertansiyona neden olur. Fazla sodyum alındığında böbrekler fazlasını işleyemez ve bedendeki sıvı dengesi bozulur.  Beden, içindeki fazla sodyumu atmak için dokulardan sıvı çekmeye başlar. Gereğinden fazla çekilen bu sıvılar kalbin zorlanarak çalışmasına neden olur. Hipertansiyonun tek sorumlusu sofrada yemeklere döktüğümüz tuz değildir. Yemeklere döktüğümüz tuzun yanı sıra hazır gıdalar ve fast foodlar yüksek miktarda sodyum içerir. Bazı fast food menüleri ortalama 2000 mg'lık sodyum içeriğine sahiptir. Bir başka deyişle günlük ihtiyacınız olan 2400 mg sodyumu tek bir öğünde alabilirsiniz.

Ayrıca zeytin, turşu, salamura besinler, tuzlanmış balık, peynir, salam, sosis, hazır soslar ve bazı kuruyemişler de sodyum açısından zengin besinlerdir.

 

Sodyum tüketimini kontrol altına almak için öncelikle hazır gıda ve fast food tüketiminizi düşürmeniz yararlı olacaktır. Bu gıdalardan kaçınamıyorsanız düşük sodyum içerikli seçenekleri tercih edin. Bu bilgiyi artık bir çok restoranın sunduğu besin değer tablosundan öğrenebilirsiniz. Bunun yanı sıra yemeklerinizde kullandığınız tuzu yavaş yavaş azaltmaya çalışın. Onun yerine karabiber, kırmızı biber, sarımsak, fesleğen ve limon gibi kuvvetli aromaya sahip besinleri yemeğinize katın. Bu şekilde damağınızı az tuzlu yemeklerden de lezzet alacak biçimde eğitebilirsiniz.

 

Ayrıca beslenmenizde ev yemeklerine, taze ve tam gıdalara öncelik tanıyın. Bunun yanı sıra market alışverişlerinizde ürünlerin üstündeki etiketlerden içerdiği sodyum miktarını öğrenebilirsiniz.

 

2) Tansiyon düşüren gıdalar tüketmek

 

Sarımsak, bitter çikolata, zencefil, zerdeçal, badem ve hatmi çiçeği çayı tüketmek tansiyonunuzu düşürmenize yardımcı olacaktır. Ayrıca potasyum içeren gıdalar tüketmek de tansiyonunuzu dengeleyebilir. Muz, tatlı patates, ıspanak, mercimek, mantar, pancar, domates ve somon balığı  potasyum yönünden zengin gıdalardandır.

 

3) Egzersiz yapmak

 

Günde yarım saatlik düzenli egzersizin tansiyonu düşürdüğü bulunmuştur. Düzenli egzersiz doğal olarak tansiyonunuzu güvenli bir seviyeye çekecektir. Tansiyonu düşüren en iyi egzersiz türleri yürüyüş, hafif tempolu koşu, bisiklet, yüzme ve dans etmektir.

 

4) Alkol alımını sınırlamak

 

Bilimsel çalışmalar alkolün sağlığınız için hem faydalı hem de zararlı olabileceğini ortaya koyuyor. Düşük miktarda alkol tansiyonunuzu dengeler. Kadınlar ve 65 yaş üstü erkekler için günde 1 kadeh; 65 yaş altı erkekler için 1,5 ila 2 kadeh üst sınırdır. Bu miktarın üstü tansiyonunuzu ciddi oranda yükseltebilir. Ayrıca tansiyon ilaçlarının etkisini azaltabilir.

 

Detayları aşağıdan öğrenebilirsiniz.