Palmiye Yağı Gerçekten Zararlı Mı?

Youtube'da yayınladığı sağlık videolarıyla geniş kitlelerin beğenisini kazanan ünlü Youtuber Şifabul, yayınladığı videosunda palmiye yağıyla ilgili iddialarla ilgili ayrıntılı bilgiler verdi. 

 

Youtube'da yayınladığı sağlık videolarıyla geniş kitlelerin beğenisini kazanan ünlü Youtuber Şifabul, yayınladığı videosunda palmiye yağıyla ilgili iddialarla ilgili ayrıntılı bilgiler verdi. Son dönemde yayınladığı içeriklerle geniş kitlelerin dikkatini çekmeyi başaran ünlü Youtuber Şifabul, yayınladığı videosunda palmiye yağıyla ilgili iddialarla ilgili ayrıntılı bilgiler verdi. 

 

Palmiye yağı modern çağda gitgide daha fazla kullanılan bir tarım ürünü. Üstelik kullanımı sadece gıda endüstrisi ile sınırlı değil. Kullandığımız tüketim maddelerinin yaklaşık yüzde 50'si palmiye yağı içeriyor. İşlenmiş gıdalardan rujlara, türlü kozmetik ürünlerine, deterjanlara ve şampuanlara kadar hemen her şeyde palmiye yağı bulmak mümkün.  Ucuzluğu ve farklı kullanım imkanlarıyla palmiye yağı gitgide daha çok talep görüyor. Sadece A.B.D'de palmiye yağı ithalatı geçen on yıla göre % 485 oranında artmış. Bu da palmiye yağının elde edildiği yağmur ormanlarında daha çok tahribat demek ama bu videoda palmiye yağı nedeniyle oluşan çevresel zararları değil, bizzat bedenimize verebileceği potansiyel zararlardan bahsedeceğiz.

 

Palmiye yağı, palmiye ağacının meyvesinden elde edilir. Bu palmiyeler Endonezya ve Malezya gibi tropikal iklime sahip bölgelerde yetişir. Palmiye yağı oda sıcaklığında tereyağı veya katı yağ kıvamındadır ve bu yağların yerine kullanılır. Genelde bitkisel yağlar, hayvansal yağlara göre daha faydalıdır. Palmiye yağı, A ve E vitaminleri barındırması , trans yağ içermeyişi ve doğal antioksidanlara sahip yapısıyla faydalı sayılabilir. Ama bir çok doğal ürün gibi palmiye yağının da olumsuz özellikleri ve aşırı tüketildiğinde ciddi sağlık riskleri bulunmaktadır.

 

Palmiye yağı tüketmekle ilgili dikkat edilmesi gerekenler şunlar:

 

Kolesterol İçerir

 

Unlu mamuller ve işlenmiş gıdalarda kullanılan palmiye yağı her ne kadar trans yağ içermese de yüksek doymuş yağ oranına ve kolesterole sahiptir. Palmiye yağı bu nedenle kalp sağlığı için risk oluşturmaktadır. 1997'de İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre palmiye yağında bulunan palmitik asidin kolesterol seviyesini ciddi oranda arttırdığı tespit edilmiştir.

 

Doymuş Yağ İçerir

 

Palmiye yağı bol miktarda doymuş yağ ihtiva eder. Yüksek doymuş yağ oranına sahip gıdalar tüketmenin kolesterol seviyesini arttırdığı ve arterleri tıkadığı bilinmektedir. Zaman içinde bu tıkanıklık kalp krizi ve felce neden olmaktadır. Günde 2000 kalorilik bir diyet uygulayan kişiler günde 16 gram doymuş yağ tüketebilirler. Bir yemek kaşığı palmiye yağında 6.7 gram doymuş yağ bulunmaktadır.

 

Yüksek Yağ İçerir

 

Belirli miktarda yağ tüketmek insan sağlığı için gereklidir. Ama aşırısı kesinlikle zararlıdır. Palmiye yağı gibi yüksek yağ içeren gıdalar denetimsiz tüketildiğinde kilo aldırır, kalp sağlığına ve diğer kronik hastalıklara neden olur. Günde 2000 kalorilik bir diyet uygulayan kişiler günde yaklaşık 44 ile 78 gram yağ tüketmelidir. Bir yemek kaşığı palmiye yağı 120 kaloriye ve 13.6 gram yağa sahiptir. Bu nedenle palmiye yağını günlük kalori ve yağ ihtiyacınızı hesap ederek tüketmenizi tavsiye ederiz.

 

Palmiye Yağı Kullanmayı Tümden Bırakmak Gerekli Mi?

 

Palmiye yağı tüketimi ve palmitik yağ hakkında halen daha araştırmalar sürmektedir. Palmiye yağı içeren ürünleri tümden bırakmaya karar vermek için çok erken olsa da tedbirli olmak, kullanırken yağ ve kalori hesabını iyi yapmak genel sağlık açısından önemli rol oynamaktadır. Hiçbir doğal gıda tümden iyi veya kötü olarak kabul edilemez. Yalnız her türlü diyette olduğu gibi denetimli olmak önemlidir.