Yeşilçam 'ın yakışıklısı ve göz bebeklerinden biri olan Tarık Akan bazılarının ona seslendiği isimle damat ferit kimdir? Nerelidir? Kaç yaşında vefat  etmiştir?

 

 

Yeşilçam 'ın yakışıklısı ve göz bebeklerinden biri olan Tarık Akan bazılarının ona seslendiği isimle damat ferit kimdir? Nerelidir? Kaç yaşında vefat  etmiştir?

 

 Tarık Akan bazılarının ona seslendiği isimle damat ferit kimdir? Nerelidir? Kaç yaşında vefat  etmiştir?

Tarık Akan kimdir? 

 

Tarık Akan kimdir? Tarık Akan 13 Aralık 1949 istanbul 'da dünyaya gelmiştir. Annesi Yaşar ve babası Hüseyin yaşar 'ın üçüncü çocuğudur. bir ablası ve abisi vardır. babası bir Subay olduğu için çocukluğunu Erzurum-Dumlupınar 'da yaşamıştır. İlkokula Erzurumda başlamış ancak babasının tahini sebebiyle okulunu Kayseride tamamlamıştır. babası bir subay oldauğu için babası onu terbiyeli ve disiplinli yetiştirmiştir. babasının emekliliğinden sonra ise İstanbul Bakırköy 'e taşınmışlardır. Ortaokul ve Lise eğtimini burda tamamlamıştır. Üniversite eğtimi ise Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünü tercih etmiş daha sonra ise İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsü 'nü bitirmiştir. 

 

Sinemaya adımını ilk olarak Ses adındaki bir derginin düzenlediği sinema artis yarışmasına 1. seçilmesi ile atmıştır. 1971 'de ilk kez kamera karşısına çıkmıştır. Solan bir yaprak gibi adlı bir filmde Yeşilçama girdi. bu filmden sonra 1971 yılında yayınlanan Melek mi Şeytan mı filminden bu filmden sonra ise oyunculuk kariyeri çok hızlı yükselmeye başladı. ilk baş rollüğünü ise Beyoğlu güzeliği adındaki filmde almıştır. 1970 'de Ertem Eğilmez ile tanışmış ve Ferit karakterini getirmiş ve artık yeşilçam IN dağmat Feriti olmuştır. Tarık Akan Ertem Eğilmez'in tüm filmlerinde adı her zaman Ferit oldu bu isim Ertem Eğilmez 'in ölen oğlunun adıydı ve bu yüzden her filminde uzun oğlum dediği Tarık Akanla oğlunun adını sonsuza kadar yaşatıcaktı. Ferit karakterinin dağmar olduğu film ise herkesin bildiği türk sinemasının en gözde eseri Hababam Sınıfı 'dır. 

 

1976 'ya kadar hep romantik-komedilerde oynıyan Tarık Akan 1976 yılından sonra bir karar aldı artık romantik-komedilerde yer almıycak ve daha citti yapımladar yer almaya karar verdi. Ve bu kararından sonra bıyık bırakıp baraj filminde yer aldı ondan sonra ise Cüneyit Arkınla beraber Maden filminde oynadı. 

 

1979 yılında Sürü adındaki filmi ile artık o yeşilçamın en iyileri arasına girmişti. 1978 12 Eylül döneminde Yeşilçamın yavaş yavaş sonunun geldiği dönemde yaptığı bir konuşmadan dolayı 2 buçuk ay ceza evinde kalmıştır. 1982 yılında yol adındaki hem oyuncular hemde o dönemki türk halkı için önemli bir filmdi çünkü tüm dünyanın en önemlü film festivallerinden birisinde en önemli ödül olan Altın Palmiye layık görülmüştür. 

Ömrüne 111 film 4 dizi sırdıran Tarık Akan çok sigara içmesinden dolayı önce akciyer kanseri sonra karaciyer derken 16 Eylül 2016 'da daha 66 yaşında iken hayata gözlerini yumdu.