'Uyku apnesi' çeşitli nedenlerle (Üst solunum yolunun açık kalmasını sağlayan kaslarda gevşeme, dil kökününün, yumuşak damağın veya aşırı büyümüş bademciklerin hava yolunu tıkaması gibi) en az 10 saniye nefes alamamak durumu anlamına geliyor.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

Bir araştırmaya göre 'Uyku apnesi', hatırlama ve konsantrasyon güçlüğü, karar almakta bocalama gibi günlük hayatı olumsuz etkileyen idrak sorunlarına yol açıyor.

 

Uzmanlara göre 'Uyku apnesi' yaygın bir rahatsızlık ancak çoğu kişi bu sorununu açmaktan kaçınıyor.

 

'Uyku apnesi' sadece nefes alıp vermenin durması demek değil. Horlama, gece uykudan uyanma ve bir süre uyuyamama da bu rahatsızlığın yol açtığı sorunlar arasında. En yaygın belirtisi olan 10 saniye kadar nefes almamak kandaki oksijen oranını düşürdüğü için arada bir bilinçsiz şekilde uyanma gibi etkilere de neden oluyor, bu da günlük yaşamda sıkıntı veriyor.

 

'ABD Nöroloji Akademisi', 4 bin gönüllüyü kapsayan araştırmasında, 'Uyku apnesi' sorunu olanların yüzde 50’sinin hatırlama ve konsantrasyon sorunuyla boğuştuğunu açıkladı ve şu uyarıyı yaptı: “Bu sonuçlar uyku apnesi sorununun erken teşhisinin ne denli önemli olduğunu gösteriyor. Oysa tedavisi o kadar da zor değil.”