Uyku Apnesi Anlama Ve Ä°drak YeteneÄŸini Olumsuz Etkiliyor!

'Uyku apnesi' çeÅŸitli nedenlerle (Üst solunum yolunun açık kalmasını saÄŸlayan kaslarda gevÅŸeme, dil kökününün, yumuÅŸak damağın veya aşırı büyümüÅŸ bademciklerin hava yolunu tıkaması gibi) en az 10 saniye nefes alamamak durumu anlamına geliyor.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

Bir araÅŸtırmaya göre 'Uyku apnesi', hatırlama ve konsantrasyon güçlüÄŸü, karar almakta bocalama gibi günlük hayatı olumsuz etkileyen idrak sorunlarına yol açıyor.

 

Uzmanlara göre 'Uyku apnesi' yaygın bir rahatsızlık ancak çoÄŸu kiÅŸi bu sorununu açmaktan kaçınıyor.

 

'Uyku apnesi' sadece nefes alıp vermenin durması demek deÄŸil. Horlama, gece uykudan uyanma ve bir süre uyuyamama da bu rahatsızlığın yol açtığı sorunlar arasında. En yaygın belirtisi olan 10 saniye kadar nefes almamak kandaki oksijen oranını düÅŸürdüÄŸü için arada bir bilinçsiz ÅŸekilde uyanma gibi etkilere de neden oluyor, bu da günlük yaÅŸamda sıkıntı veriyor.

 

'ABD Nöroloji Akademisi', 4 bin gönüllüyü kapsayan araÅŸtırmasında, 'Uyku apnesi' sorunu olanların yüzde 50’sinin hatırlama ve konsantrasyon sorunuyla boÄŸuÅŸtuÄŸunu açıkladı ve ÅŸu uyarıyı yaptı: “Bu sonuçlar uyku apnesi sorununun erken teÅŸhisinin ne denli önemli olduÄŸunu gösteriyor. Oysa tedavisi o kadar da zor deÄŸil.”