“DeathtList” her yıl başında, o yıl içinde hayatını kaybetmelerini beklediği veya tahmin ettiği yaşlı ünlülerin listesini açıklayan bir İngiliz platformu. Listeyi, platformun bir komitesi hazırlıyor. Elbette liste veya tahminler her zaman tutmuyor. Örneğin 2023’te açıklanan 50 kişilik listeden sadece 19’u hayatını yitirdi. 2022’de bu sayı bir fazlaydı: 50’de 20!

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Listeye alınacak kişiler için sıkı kurallar var: Ölmeleri beklenen kişiler ulusal, hatta uluslararası medyada haber konusu yapılacak kadar ünlü olmalı, ayrıca bir önceki yılın listesinden en fazla 25 isim yeni listesine aktarılmalı. Listedeki isimlerden büyük çoğunluğu İngiliz ve Amerikalı. Ancak diğer ülkelerin ünlülerine de rastlamak mümkün. Örneğin, 2 Fransız var: Politikacı Jean-Marie Le Pen (95 yaşında), bir zamanların ünlü aktristi Brigitte Bardot (89 yaşında.)

 

Ayrıca, Papa Franciscus (87 yaşında), yine bir zamanların ünlü Alman futbolcusu Franz Beckenbauer (79 yaşında), eski Küba lideri ve Fidel Castro’nun kardeşi Raul Castro (93 yaşında), bir zamanlar Filipinler First Lady’si ve şimdiki Cumhurbaşkanı Bongbong Marcos’un annesi İmelda Marcos (94 yaşında), kızına tecavüz eden ve bir çok çocuğunu 24 yıl boyunca eve hapseden Avusturyalı canavar baba Josef Fritzl (88 yaşında) listeye girdi.

 

Klasmanın başında ABD eski Başkanı, yaşarsa 1 Ekim’de 100 yaşına basacak olan Jimmy Carter bulunuyor. Onu 98 yaşındaki Amerikalı aktör Dick van Dyke ile yine 98 yaşındaki BBC eski sunucusu Pete Murray izliyor. Listenin en genci 57 yaşındaki İngiliz siyasi danışman Derek Draper. Bir türlü geçmek bilmeyen Kovid-19’un pençesinde kıvranan Draper, 23 Aralık’ta yeniden hastaneye kaldırıldı..

 

Ölmeleri beklenenlerin en yaşlısı ise geçen Ekim’de 100 yaşına giren eski aktrist Glynis Johns. Listedeki diğer ünlülerden bazıları da şunlar: Clint Eastwood (Aktör, 94 yaşında), Gene Hackman (Aktör, 94 yaşında), Noam Chomsky (Entelektüel, 96 yaşında), Vanessa Redgrave (Aktrist, 88 yaşında), Dick Cheney (ABD eski Başkan Yardımcısı, 83 yaşında), Robert Duvall (Aktör, 93 yaşında), Buzz Aldrin (Astronot, 94 yaşında), Alan Greenspan (ABD Merkez Bankası FED’in eski Başkanı, 96 yaşında), Robert Wagner (Aktör, 94 yaşında), Hans Blix (Irak eski Devlet Başkanı Saddam Hüseyin döneminde BM tarafından Irak’ın kimyasal silah cephaneliğini araştırmakla görevlendirilen müfettiş, 96 yaşında), Ted Turner (CNN’in kurucusu 86 yaşında).