ABD 6 Ülkenin Savunma Bakanları İle Rusya Krizini Görüştü!

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden Rusya’da isyancı askeri güç Wagner grubun Moskova'ya doğru ilerlerken, kriz ile ilgili olarak Fransa, Almanya ve İngiltere liderleriyle görüştü. 

 

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden Rusya’da isyancı askeri güç Wagner grubun Moskova'ya doğru ilerlerken, kriz ile ilgili olarak Fransa, Almanya ve İngiltere liderleriyle görüştü. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden Rusya’da isyancı askeri güç Wagner grubun Moskova'ya doğru ilerlerken, kriz ile ilgili olarak Fransa, Almanya ve İngiltere liderleriyle görüştü.

 

Sözcü’de yer alan habere göre; Rusya’da isyancı askeri güç Wagner grubun Moskova'ya doğru ilerlerken ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'daki krizle ilgili Fransa, Almanya ve İngiltere liderleriyle görüştü. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, ABD Başkanı Biden, Fransa, Almanya ve İngiltere liderleriyle görüştü. Yapılan açıklamada, “Liderler Rusya’daki durumu tartıştı. Ayrıca Ukrayna’ya sarsılmaz desteklerini de teyit etti” ifadesi kullanıldı. Reuters’ta yer alan habere göre, ABD Ulusal Güvenlik Ekibi tarafından Rusya’da gelişen durum hakkında Biden’a bilgi verildiği ve gün boyunca başkana bilgi verilmeye devam edileceği belirtildi.

 

ABD’DEN PEŞ PEŞE RUSYA GÖRÜŞMESİ

 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, G7 ülkelerinden mevkidaşlarıyla görüştü. ABD Dışişleri Bakanlığından konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, Blinken ile Kuleba’nın da Rusya’daki durumu görüştüğü aktarıldı. Blinken’ın görüşmede ABD’nin Ukrayna’ya olan desteğinin değişmeyeceğini vurguladığı belirtilen açıklamada, Rusya’daki durum gelişirken ABD ve Ukrayna’nın yakın koordinasyon içinde kalacağı ifade edildi.

 

6 ÜLKENİN SAVUNMA BAKANLARI GÖRÜŞTÜ

 

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in de Kanada, Fransa, Almanya, Polonya ve İngiltere’den mevkidaşlarıyla Rusya’daki gelişmeleri görüştüğü bildirildi. ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) görüşmeye ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, ABD’nin Rusya’da olaylar gelişirken müttefikleri ve ortaklarıyla yakın irtibatta olacağı belirtildi. Austin’in Kanada, Fransa, Almanya, Polonya ve İngiltere’deki mevkidaşlarıyla Rusya’daki gelişmeleri ele aldığı aktarılan açıklamada, “Bakan Austin, ABD’nin Ukrayna’ya desteğinin değişmeyeceğini teyit etti.” ifadesi kullanıldı. ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley de Rusya’da yaşanan kriz nedeniyle Orta Doğu’ya yapacağı ziyaretleri iptal etti.

 

RUSYA’DA WAGNER KRİZİ

 

Özel güvenlik şirketi Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Rus ordusunu Wagner’e saldırı düzenlemekle suçlayıp karşılık vermekle tehdit etmiş, Wagner savaşçıları Ukrayna'yı terk ederek sınırdaki Rostov bölgesine girmişti. Bu durum üzerine Federal Güvenlik Servisi (FSB), “silahlı isyan” suçlamasıyla ceza davası açmıştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner’in isyanını “vatana ihanet” olarak nitelendirmişti. Prigojin, Moskova'ya gideceklerini açıklamış, Kremlin yönetimi ise ülkenin pek çok bölgesinde güvenlik önlemlerini artırmıştı. Son olarak Prigojin, tarafların birinde Rus kanı dökülmesinin sorumluluğunu anladıklarını ve konvoylarını geri çevirerek plana göre saha kamplarına döneceklerini açıklamıştı.