Afganistan'da Haşhaş Üretimi Yüzde 95 Azaldı!

Birleşmiş Milletler Uyuşturucuyla ve Uyuşturucu Kaynaklı Suçla Mücadele Ofisi yayınladığı raporda, Afganistan’da haşhaş ve ondan elde edilen afyon üretiminin yüzde 95 oranında azaldığını açıkladı.

 

Fenoreporter - Ekonomi Servisi

 

Dünyanın bir numaralı üreticisi olan Afganistan’da bu başdöndürücü rekolte düşüşünün nedeni, Taliban yönetiminin haşhaş ekimini yasaklaması. Çünkü Taliban lideri Hibatullah Akhundzade, iktidara gelmelerinden 8 ay sonra, 2022 Nisan’ında afyon ve eroin üretimin kaynağı olan haşhaş yetiştirilmesine son verdi.

 

Birleşmiş Milletler (BM), Afganistan’ın neredeyse haşhaş üretiminin kökünü kurutmasından memnun olsa da, çiftçilerin daha az kazançlı diğer ürünlere yönelmek zorunda kalmalarının ciddi gelir kaybına olacağın, bunun da sosyal sorunlara neden olabileceğini belirtti.

 

Birleşmiş Milletler raporunda, 2022 sonunda 233 bin hektar olan haşhaş ekili alanların 2023’te 10 bin 800 hektara indiği, haşhaş üretiminin de aynı dönemde 6 bin 200 tondan 333 tona düştüğü açıklandı.

 

Bunun doğal sonucu olarak çiftçilerin geliri de 1 milyar 360 milyon dolardan 110 milyon dolara geriledi. BM raporunda Afganistan’ın 44 vilayetinin 24’ünde hiç haşhaş tarlası kalmadığı, onun yerine tahıl üretimine yönelinmesi nedeniyle buğday hasadının önemli ölçüde arttığı yer aldı.

 

Ancak bir sorun var: Haşhaştan diğer ürünlerin ekimine yönelen çiftçiler su sıkıntısıyla karşı karşıya kaldılar. Çünkü buğday, pamuk gibi alternatif ürünler çok su gerektiriyor, oysa Afganistan kesintisiz 3 yıldır kuraklıkla boğuşuyor. Haşhaş üretiminde büyük düşüşün bir başka sonucu: Uyuşturucu bağımlılığının çok yüksek olduğu Afganistan’da “Metamfetamin” gibi sentetik uyuşturucuların üretimi ve tüketimi artıyor.