Ahmet Güneştekin Türk Sanatı'nı Venedik'e Taşıyor! Palazzo Gradenigo'yu Satın Aldı!

Türk sanatının önemli isimlerinden Ahmet Güneştekin Venedik'te Palazzo Gradenigo'yu satın alırken, Türk sanatını Venedik'e taşımaya hazırlanıyor. 

 

Türk sanatının önemli isimlerinden Ahmet Güneştekin Venedik'te Palazzo Gradenigo'yu satın alırken, Türk sanatını Venedik'e taşımaya hazırlanıyor. Türk sanatının önemli isimlerinden Ahmet Güneştekin Venedik'te Palazzo Gradenigo'yu satın alırken, Türk sanatını Venedik'e taşımaya hazırlanıyor. 

 

Karar’dan Saliha Sultan’ın haberine göre; Sanatçı Ahmet Güneştekin, Venedik’te asırlar boyu zamana tanıklık eden ve göz alıcı mimarisiyle göreni hayran bırakan 16’ncı yüzyıla ait görkemli yapı Palazzo Gradenigo’yu satın aldı. Venedik Bienali’nin başlıca sergi alanlarından da biri olan yapının ‘Güneştekin Art Refinery’ olarak sanata değer katacak. Sanatçı Güneştekin, “Türkiye adına sesimizi sanatla duyurmak adına ve Güneştekin Vakfı’nın desteklediği genç sanatçılarımıza sergi ve tanıtım imkanı sağlayacak olması çok güzel bir adım” diyor.

 

'Hafıza Odası’, ‘Gavur Mahallesi’, ‘Yedigören’in Alfabesi’ ve ‘Mitoslar Evreni’ gibi son sergileriyle sanat dünyasında adından söz ettiren usta sanatçı Ahmet Güneştekin, heyecan verici bir sanat girişiminde daha bulundu. Güneştekin, yüzyıllar boyu saray bahçelerinde düzenlenen büyük kutlamalara sahne olan, 19. yüzyılda Avusturya Arşidükü Frederick’in de yaşadığı, Venedik’in tarihi simgelerinden 16’ncı yüzyıl yapısı Palazzo Gradenigo’yu satın aldı. Kanalları, dar sokakları, saklı bahçeleri, mimarisi ve tarihiyle her zaman ilgi odağı olan şehrin en önemli yapılarından olan, asırlar boyu tarihe tanıklık eden bu görkemli tasarım bina artık ‘Güneştekin Art Refinery’ olarak hizmet verecek. ‘Güneştekin Art Refinery’deki çalışmalarını hayata geçirmeye hazırlanan sanatçı Güneştekin, “Venedik’in en tarihi ve simge binalarından Palazzo Gradenigo’da gerçekleştireceğimiz işler adına şimdiden çok heyecanlıyım. Bu tarihi ve zarif mekanın sanat dünyamıza ufuk açacağını umuyorum. Türkiye adına sesimizi sanatla duyurmak adına ve Güneştekin Vakfı’nın desteklediği genç sanatçılarımıza sergi ve tanıtım imkanı sağlayacak olması çok güzel bir adım” diye konuştu. Göz alıcı mimarisiyle her göreni hayran bırakan Palazzo Gradenigo, Santa Groce bölgesinde yer alıyor. Yüksek camlı, aristokrat tarzda inşa edilmiş bir yapı olan Palazzo, Venedik tersanesi, Santi Giovanni e Paolo Kilisesi, St. Zacaria Kilisesi, Castello Bahçeleri ve Venedik Bienali mekanları gibi mimari, sanatsal ve turistik alanlarla aynı bölgede. Altı katlı olan Palazzo’nun her katındaki büyük salonlar Giovanni Carlo Bevilacqua ve David Rossi gibi 18. yüzyıl ressamlarına ait değerli fresk süslemeleriyle Venedik mimarisinin tipik özelliklerini taşıyor.

 

HENRY JAMES’IN KİTABINDA DA GEÇİYOR

 

Tarih, Palazzo Gradenigo binasının kökenlerinin 16. yüzyılın ortalarına kadar uzandığını söylüyor. 1600’lü yılların ikinci yarısına doğru Venedik aristokratlarının en eski ve en ünlü ailelerinden biri olan Gradenigos, sarayın yüzey alanını iki katına çıkarmaya karar verdi. Binanın genişletilmesi projesi dönemin ünlü mimarı Baldassare Longhena’ya emanet edildi. Bina, resim koleksiyonlarıyla , zengin kütüphanesiyle ve her şeyden önce 1922’ye kadar şehrin en büyüğü olan bahçesiyle ünlüydü. Venedik Karnavalı sırasında burada boğa avları da düzenlendi. Henry James’in ‘Aspern’in Mektupları’ kitabında da geçen binanın duvarı 1730’lardan kalma Venedik sıva sanatının ustalığının zirvesi olarak görülüyor.