Akrofobi Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Akrofobi, yüksek yerlere çıkınca yaşanan korku, endişe ve kaygı durumu olarak ifade edilmektedir. Akrofobi hastalığının göstermiş olduğu etkiler derecelerine göre farklılık göstermektedir. Bazı vakalarda yüksek binalara çıkmak korku verirken, bazı vakalarda ise merdivenleri çıkarken bile korku yaşanmaktadır.

 

BELİRTİLERİ NELERDİR?

 

Akrofobi rahatsızlığına sahip olan bir kişi yükseğe çıktığı zaman öncelikle paniklemeye başlar ve etrafında tutunabileceği bir şeyler arar. Kendi denge duygusuna güvenemez. Böyle durumlarda kişi genellikle acilen aşağı inmeye çalışır, dört ayağı üzerinde emeklemeye başlar ya da diz üstü çöker. Bunların yanında en çok gösterilen semptomlar ise; Baş dönmesi, terleme, kalp çarpıntısı, panik, kilitlenme, sinirlilik hali, endişe titreme, ağlama ve karar verememedir. 

 

TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

 

Her hastalığın başında olduğu gibi yükseklik korkusunun tedavisinde ilk yapılıcak yöntem kişiyi korktuğu şeyle yüzleştirmek ve farkına varmasını sağlamaktır. Fakat bu yüzleşme yapılmadan önce yeterli psikolojik altyapının oluşturulması gerekir. Hatta zaman zaman anti-depresan ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlar kişinin daha rahat hissetmesini ve tedaviye açık hale gelmesini sağlamaktadır. Yükseklik korkusu elbette olması gereken bir güdüdür. Fakat fobiye dönüştüğünde bu güdünün hayatımızı olumsuz etkilemesini önlemek mümkündür. Bu terapiler düzenli bir şekilde yapılarak tedavi devam ettirilirse zaman içerisinde korku ortadan kaldırılır. Bu sayede istediğiniz yere gidebilmenin keyfini çıkartabilirsiniz.