Ali Fuat Serpen Bebeklerde Tekrarlayan Hırıltıların Nedenlerini Açıkladı!

Sosyal medyada yaptığı çocuk sağlığı paylaşımlarıyla geniş kitlelerin beğenisini kazanan ünlü çocuk doktoru Ali Fuat Serpen, Instagram sayfasından yaptığı paylaşımda bebeklerde tekrarlayan hırıltıların nedenlerini anlattı. 

 

Sosyal medyada yaptığı çocuk sağlığı paylaşımlarıyla geniş kitlelerin beğenisini kazanan ünlü çocuk doktoru Ali Fuat Serpen, Instagram sayfasından yaptığı paylaşımda bebeklerde tekrarlayan hırıltıların nedenlerini anlattı. Son dönemde yaptığı paylaşımlarla geniş kitlelerin dikkatini çekmeyi başaran ünlü çocuk doktoru Ali Fuat Serpen, Instagram sayfasından yaptığı paylaşımda bebeklerde tekrarlayan hırıltıların nedenlerini anlattı. 

 

Instagram sayfasından yaptığı açıklamada "Eğer bir bebekte hırıltı var , bu yenidoğan donemi sonrası başlamış ise ve sürekli tekrarlayıp gribal durumlarda artıyorsa laringomalazi dediğimiz bir durum olabileceğini unutmamalı.. Laringomalazi, bebeklik döneminde boyundaki kıkırdağımsı yapının bazı bebeklerde yeterli olgunlaşmaması sonucu oluşmakta , bebek büyüdükçe ortalama bir yaşına kadar olgunlaşmakta ve hırıltı da bir yaşa kadar azalarak geçmektedir. 

 

Genelde bu bebekler bronşit tanısı alıp gereksiz antibiyotik veya buhar tedavisi alabilmekte maalesef fakat tedavi gerektirmeden kendiliğinden 1 yaşa kadar gerilemekte. Bunun dışında özellikle yatar pozisyonda ve geceleri olan hırıltılarda reflüyü de düşünmek gerekir ve bu tarz çocuklarda öksürük ve sık tekrarlayan bronşitler de oluşmaktadır. Reflü tanısının konup gereken reflü tedavisinin bir an önce başlanmalıdır. 

 

Ayrıca alerjik çocuklarda da gece hırıltıları ve öksürükleri olabilmekte , özellikle sabah öksürük ve hırıltı atakları olabilmekte. Bu hastalarında tanı konulup alerjinin sebebi bulunup koruyucu tedavi verilmeli yoksa genizeti büyüyüp alınmak zorunda kalınabilmekte, kulakta sıvı birikip ilerde işitme kayıpları ve kulağa tüp takılma durumları oluşabilmekte ve astıma dönebileceği unutulmamalıdır. 

 

Son olarak özellikle 3. aydan sonra diş çıkarma dönemlerin de de salya yatar pozisyonda genize akıp hırıltı ve hafif düzeyde boğaz temizler tarzda öksürük te yapabileceği unutulmamalıdır!" ifadelerini kullanan Serpen, bebeklerde tekrarlayan hırıltıların nedenlerini açıkladı.