Ali Fuat Serpen Çocuklarda B12 Eksikliğine Dikkat Çekti!

Uzm. Dr. Ali Fuat Serpen, bugün yayınladığı Instagram paylaşımında çocuklarda B12 eksikliğine dikkat çekti.

 

Çocukların okulda başarılı olmalarını sağlayan başlıca etkenlerden bahseden Uzm. Dr. Ali Fuat Serpen, aile yapısı, genetik altyapı gibi etkenler dışında B12’nin de çocuklarda okul başarısı için önemli olduğunu vurguladı.

 

B12 Eksikliğinde Neler Görülür?

 

Uzm. Dr. Ali Fuat Serpen, kliniğine gelen her hastasından 6 ayda bir B12 testi istediğini söylerken, B12 eksikliğinin belirtilerini şöyle sıraladı:

 

-Dikkat dağınıklığı ve okul başarısı düşüklüğü

-İştahsızlık ve gelişim geriliği

-Sürekli yorgunluk ve bitkinlik hali

-Tekrarlayan baş ağrıları

-Çarpıntı ve göğüs ağrısı

-Kabızlık

-El ve ayaklarda uyuşma ve karıncalanma

 

Uzm. Dr. Ali Fuat Serpen, eğer çocuklarda bu tip belirtiler var ise, acil olarak doktor ile temasa geçilmesi gerektiğini ve asla gereksiz ilaç kullanılmaması gerektiğini çünkü B12 eksikliğinin fazlasının toksik etki yapacağını söyledi.

 

B12 İçeren Besinler Neler?

 

Uzm. Dr. Ali Fuat Serpen, B12 açısından zengin olan besinleri de şu şekilde sıraladı:

-Kırmızı et

-Süt

-Yumurta

-Yeşil sebzeler

 

Uzm. Dr. Ali Fuat Serpen, bunlarla beraber eğer çocuklarda B12 eksikliği varsa, doktor kontrolü eşliğinde ilaç kullanılmasının da mutlaka önemli olduğunu vurguladı.

 

Ayrıca Uzm. Dr. Ali Fuat Serpen’in aktardığına göre, bütün bunlara rağmen çocuklarda tedavi etki etmiyorsa, bunun sebebinin çölyak, chron, ülseratif kolit hastalıkları gibi bağırsak emilim hastalıkları olabileceğinin ve bunların göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi.