Ali Fuat Serpen İTP Hastalığı İle İlgili Uyardı!

Sosyal medyada yaptığı çocuk sağlığı paylaşımlarıyla tanınan ünlü doktor Ali Fuat Serpen, Instagram sayfasından yayınladığı paylaşımında bu kez çocuklarda İTP yani İmmün Trombositopenik Purpura hastalığı ile ilgili uyardı.

 

Çocuklarımızın çoğunda aslında zaman zaman ciltte kızarıklık görüp önemsemeyebiliyoruz. Peki hangi tür kızarıklıklar çok acilen doktora başvurmayı gerektirir?

 

Eğer kızarıklık üzerine bastırdığınızda kızarıklık solmuyorsa acil bir durum olarak algılamalı ve acile başvurulmalıdır. Kızarıklık üzerine örneğin cam bardak ile basarsanız kızarıklığın solup solmadığını daha kolay anlarsınız.

 

Cilt altı kanamalar doktorları çok tedirgin eder ve birçok ölümcül dahi olabilecek hastalığın da habercisi olabilir. İşte bu tarz cilt altı kanamalar ciltte kızarıklık yapıp basmakla solmaz ve noktasal olabileceği gibi daha büyük kızarıklıklar yapabilir.

 

İTP de trombositopeni denilen pıhtılaşma faktörünün eksilmesi ve vücutta kanamaların meydana gelmesidir. Trombosit sayısı özellikle 20000 altına düştüğünde en ufak bir kafayı bile çarpsa ki çocuklarda normal yaşamda çok kez kafayı duvara yere veya beşik kenarına çarpabilmekte, sonuç trombositler yetersiz olduğundan beyin kanaması ve ölümle sonuçlanabilmektedir. ITP’nin tanısı için derhal kemikiliği biyopsisi yapılıp lösemi gibi kanserler dışlanıp tanı konulup tedavi başlanmalıdır ki yoksa ölümcül olabilmektedir.