Ali Fuat Serpen Meme Grevi İle İlgili Uyardı!

Sosyal medyada yaptığı çocuk sağlığı paylaşımlarıyla adından sık sık söz ettiren ünlü doktor Ali Fuat Serpen, yayınladığı yeni paylaşımda bu kez ebeveynleri çocuklarda meme grevi konusunda uyardı. 

 

Sosyal medyada yaptığı çocuk sağlığı paylaşımlarıyla adından sık sık söz ettiren ünlü doktor Ali Fuat Serpen, yayınladığı yeni paylaşımda bu kez ebeveynleri çocuklarda meme grevi konusunda uyardı. Bebeğiniz hele hele yenidoğan döneminde yoğun bakımda kaldıysa memeye tutturmak büyük işkenceye döner hatta çoğu anne yoğun bakımda biberonla beslendiğinden tutturamaz ve tutturamayınca mecburen mamaya yönelir, emmediği için sütü de zamanla kesilir. Çoğu annenin şikayeti memeye yöneltince çığlığı basıyor kendini itiyor olması. Aslında bunun nedeni genelde meme grevidir.

 

-En sık ilk 3 ayda gözlenir.

-Burda en önemli nokta pes etmemektir.

-Siz pes ederseniz memeyi bırakır süt kesilir ve anne sütünden mahrum kalır.

 

Peki bu meme grevinin nedeni nedir?

 

Ali Fuat Serpen "Meme grevi" nin bir çok nedeni olduğunu söyledi. İşte o nedenlerden bazıları: 

 

-En sık nedenlerin başında biberon ile beslemek geliyor, çünkü biberondan şakır şakır alır memeden zor çeker ve kolaya alışınca memeyi istemez!! Hatta emzik kullanımı da diğer bir nedendir

 

-Diş çıkarma döneminde de meme grevi olur.

 

-Ayrıca işin bir de psikojenik boyutu da vardır. Annenin memeyi ısırdığı için tepki göstermesi, annenin lohusalık stresi, annenin işe başlayıp bebekten ayrı kalması gibi faktörler de meme grevine neden olur.

 

-Lakin bir de en önemli durumlar altta bir hastalığın olabileceğidir. Özellikle inek sütü alerjisi gibi besin alerjileri, ağızda pamukçuk, reflü, idrar yolu enfeksiyonu, kulak ağrısı gibi durumların da olabileceği unutulmamalı ve meme grevi varsa öncelikle bir doktora başvurmalı. 

 

Fakat altta yatan bir hastalık yok ise ne yapmalı?

 

-Kesinlikle bol bol ten teması sağlayın.

 

-Sessiz ve loş ortamda besleyin

 

-Kesinlikle zorlamadan sakinleştirip tekrar tutturmaya çalışın.

 

-Biberon yerine kaşık, şırınga veya kaşık biberon kullanın.

 

-Emzik kullanıyorsanız bıraktırın.

 

-Ek gıda sonrası biberon yerine alıştırma bardağı kullanın.

 

Son olarak altta yatan bir hastalık yoksa bu durumun geçici olduğunu bilin ve asla pes etmeyin.