Ali Fuat Serpen Tonsillit Bademcik İltihabı Konusunda Uyardı!

Sosyal medyada yaptığı çocuk sağlığı paylaşımları ile adından söz ettiren ünlü doktor Ali Fuat Serpen, Instagram sayfasından yayınladığı paylaşımında çocuklarda bademcik iltihabı yani tonsillit konusunda uyardı.

 

Tonsillit nedir?

 

Tonsillit denen hastalık kısaca özetlemek gerekirse bademciklerin iltihaplanması durumu aslında. Bademcikler; küçük dilin arkasında, boğazın her iki tarafında, lenfatik yapılardan oluşan vücudumuzda savaşçı hücreleri barındıran bir yapıdır. Bağışıklık sistemimizin bir parçası ve enfeksiyona karşı koruma görevi görür.

 

Tonsillit kaç yaşından itibaren görülür?

 

Tonsilliti genelde 2 yaş altında görmeyiz çünkü anneden geçen antikorlar genelde 2 yaşa kadar korur. Bademciklerin iltihaplanmasına neden faktörlerin başında Beta mikrobu (A grubu Beta hemolitik streptokok) sonrasında da virüsler gelir ve virüslerden de en sık ebv yani öpücük hastalığını görmekteyiz

 

Tonsillitte belirtiler nelerdir?

 

En sık gördüğümüz belirtileri; ateş, üşüme ve titreme, boğaz ağrısı, boyunda şişlik, halsizlik, kötü ağız kokusu..

 

Tonsillit hastalığında nasıl hareket edilmeli?

 

Her bademcik iltihabında antibiyotik kullanmamak gerektiğini belirten ünlü doktor, fakat bırakın iltihabı en ufak kızarıklıkta hemen antibiyotik kullanımına başlandığını bunun da doktorların ayıbı olduğunu söyledi. Hastada bademcik iltihabı var ve dirençli ateş varsa mutlaka tedavi öncesi boğaz kültürü alınmadan antibiyotik başlanmamalı diyen ünlü doktor, kültür alınıp ve beta düşünülüyorsa antibiyotik başlanır, kültür 3 günde çıktığından eğer beta mikrobu ürerse antibiyotiğe en az 7 gün devam edilir, dedi. Ayrıca ünlü doktor kültür negatif gelirse gereksiz yere antibiyotik devam edlilmez ve 3 günde kesilmiş olur ifadelerini kullandı.

 

Sözlerine devam eden Serpen, “Beta mikrobu üremezse genelde ebv mikrobudur ve ebv de viral olduğundan antibiyotiğin yeri yoktur. Daha önceki postlarımda videolu anlatmıştım fakat şunu bilin ki ebv tahlili 1 haftada çıktığından boğaz kültürüne göre hareket etmek gereksiz antibiyotik kullanımını engeller…” dedi.

 

Sözlerini bitirirken çocukta bademcik iltihabı varsa muhakkak boğaz kültürünün uygulanması gerektiğini belirten ünlü doktor, bu yolla antibiyotik kullanımının önüne geçmiş olacağınızı belirtti.