Ali Kuşçu Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Vefat Etmiştir?

Türk tarihinin en önemli insanlarından olan astronom, matematikç, fizikçi, filozof ve din bilimci olan, Ali Kuşçu Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Vefat Etmiştir?

 

 

Türk tarihinin en önemli insanlarından olan astronom, matematikç, fizikçi, filozof ve din bilimci olan, Ali Kuşçu Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Vefat Etmiştir?

 

Ali Kuşçu Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Vefat Etmiştir?

Ali Kuşçu Kimdir? Ali Kuşçu 1403 Timur İmparatorluğu'nda semerkand'da doğmuştur. Babası Muhammed, Timur İmparatorluğu hükümdarı ve astronomu olan ve aynı zamanda Timur'un torunu olan Uluğ Bey'in kuşçusu olduğu için, ailesi "Kuşçu" lakabıyla meşhur olmuştur. Daha küçük yaşta matematik ve astronomiye ilgi duyan Ali Kuşçu, bu alanlarda Bursalı Kadızâde Rûmî, Gıyaseddin Cemşid ve Muînuddîn Kâşî gibi isimlerden ders almış, Daha sonra bilgisini artırmak için Kirman'a gitmiştir. Burada Hall-ü Eşkâl-i Kamer adlı risale ile Şerh-i Tecrid adlı eserini yazmıştır. Ali Kuşçu, Semerkand ve Kirman'da eğitimini tamamladıktan sonra Uluğ Bey'e yardımcı ve rasathanesine müdür olmuştur. Uluğ Bey tarafından Çin' e gönderilmiş, dönüşte yolunda Dünya'nın yüzölçümünü ve ekliptiği 24 derece olarak hesaplamıştır. Tebriz'de Akkoyunlu Devleti hükümdarı Uzun Hasan kendisine büyük saygı gösterdiği için Osmanlı Devleti ile yapılıcak barış görüşmelerinde yardımını istemiştir. Bunun üzerine Ali Kuşçu, bir süre Uzun Hasan'ın sözcülüğünü yapmış. Ardından, Osmanlı padişahı II. Mehmed'in davetiyle İstanbul'a gitmiştir.

Osmanlı - Akkoyunlu sınırında Fatih Sultan Mehmed'in emriyle büyük bir törenle karşılanan Ali Kuşçu, Fatih tarafından Sahn-ı Seman Medresesi'ne müderris olarak atanmıştır. Burada bir yandan talebe yetiştirip bir yandan Gök Cisimleri'ni araştırarak bilim eserleri yazmış, Güneş saatleri icat edip İstanbul'un enlem ve boylamını bugünkü değerle bire bir hesaplamış, Gezegenler arası uzaklıkları hesaplayıp Ay'ın ilk haritasını çıkarmıştır. Çıkardığı Yıldız haritaları Krisrof kolomb'a Amerika kıtasını keşfitmesine  yardımcı olmuştur.

Ali Kuşçu, 16 Aralık 1474 tarihinde, 71 yaşında İstanbul'da hayata veda etmiştir.