Alman Deutsche Bank'tan Rekor Altın Tahmini! Analistler Ne Kadar Olacak Dedi?

Almanya'nın en büyük bankalarından olan Deutsche Bank analistleri FED'in faiz kararları ve yükselen enflasyon sonrası altının gideceği yön ile ilgili beklentilerini paylaşırlarken, dikkat çeken ifadeler kullandılar. 

 

Almanya'nın en büyük bankalarından olan Deutsche Bank analistleri FED'in faiz kararları ve yükselen enflasyon sonrası altının gideceği yön ile ilgili beklentilerini paylaşırlarken, dikkat çeken ifadeler kullandılar. Son dönemde dünyada yaşayanan ekonomik sıkıntılar sonrası Merkez Bankaları'nın faiz kararları ve yükselen enflasyon sonrası Almanya'nın en büyük bankalarından olan Deutsche Bank analistleri altının gideceği yön ile ilgili beklentilerini paylaşırlarken, dikkat çeken ifadeler kullandılar.

 

Mynet’in haberine göre; ABD’de rekor kıran enflasyona faiz artışı ile yanıt veren Fed’in altın ve dolar fiyatları üzerindeki etkileri devam ediyor. Altın fiyat tahmini için dev bankalardan açıklamalar tek tek gelmeye devam ederken Almanya’nın en büyüklerinden biri olan Deutsche Bank’taki ekonomistlerden yeni bir rekor tahmini yapıldı. Ekonomistler altın için güvenli liman çekiciliğini sürdüreceği yorumunu yaparken, tarihi de paylaştılar. Peki, altın düşecek mi, yükselecek mi? İşte son dakika haberinin detayları…

 

Küresel piyasalarda, devam eden resesyon endişelerine karşın ekonomilerde yumuşak bir iniş yapılabileceğine ilişkin yorumların etkisiyle pozitif bir seyir izleniyor. ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri para politikasına ilişkin sözle yönlendirmelerine devam ederken, artan resesyon endişeleri karşısında hükümet tarafı da olası politikaları kamuoyuyla paylaşıyor. Dün St. Louis Fed Başkanı James Bullard, makroekonomik verilerin beklentileri doğrultusunda gerçekleşmesi halinde temmuzda da güçlü bir faiz artışını destekleyeceğini söylerken, ABD ekonomisini resesyona sokmadan enflasyonu aşağı çekebileceklerini düşündüklerini belirtti. Yarın Fed Başkanı Jerome Powell'ın yapacağı konuşma öncesinde para piyasalarındaki fiyatlamalarda gelecek toplantıda Fed'in politika faizini 75 baz puan artıracağına neredeyse kesin gözüyle bakılırken, eylül toplantısında da 75 baz puanlık artış ihtimali yüzde 40 seviyesinde bulunuyor.

 

Altın için rekor tahmin! Ne denildi?

 

Temmuz ayı sonrası atılacak adımların ABD ekonomisinin resesyona girip girmeyeceğine yönelik daha anlaşılır ipuçları vermesi beklenirken, Powell'ın bu haftaki konuşmalarında bu döneme ilişkin yönlendirmelerde bulunacağı tahmin ediliyor. Enflasyonla mücadeledeki kararlılık ve ABD ekonomisinin resesyona girmeden bu dönemi atlatabileceğine yönelik beklentilerle pay piyasalarında temkinli de olsa pozitif bir seyir izlenirken, Fed yetkililerinin bugün yapacağı açıklamalar da yatırımcıların odağında bulunuyor.

 

Avrupa'da dün, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın açıklamaları gündemin odağında yer alırken, Lagarde, ECB yetkililerinin temmuz ve eylül toplantılarında faiz artırma niyetinde olduklarını söyledi. Lagarde, temmuzda 25 baz puanlık faiz artışı yapabileceklerini belirtirken, tahvil faizlerine müdahale etmek için geliştirilen araca yönelik ısrarlı sorulara karşın bu konuda açıklama yapmak için henüz erken olduğunu dile getirdi. ECB Baş ekonomisti Philip Lane ise Euro Bölgesi'nde negatif faizlerin artık uygun olmadığını kaydederken, politika faizindeki artışın ekonominin bütün birimlerindeki risk primini yükselteceğini aktardı.

 

Dolar Fed’in 75 baz puanlık faiz artırımı sonrası 20 yılın zirvesinden uzaklaşmıyor. Fed’in faiz artışların son hız devam edeceği beklentisi ve bazı Fed yetkililerinin enflasyonun hedef yüzde 2’yi bulmasının birkaç yılı bulacağını öngörmesi doları destekleyen unsurlar. Dolar endeksi şu sıralar 104,19 seviyesinde bulunuyor. Uzmanlar Fed Başkanı Jerome Powell’in çarşamba ve perşembe günü Senato’da vereceği ifadeler doların yönünde etkili olabileceğini ifade ediyor. Avrupa’da ise yapılan açıklamalar ile güçlenen euro/dolar paritesi ise 1,054’e kadar yükseltti. Bu gelişmelerle döviz kurlarında dün olduğu gibi yatay seyir hakim. Dolar/TL, 17,31-17,32 seviyelerinde yatay; euro/TL ise 18,31 civarında işlem görüyor. Döviz kurları üzerinde etkili olacak bir diğer gelişme ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 23 Haziran Perşembe günü açıklayacağı faiz kararı olacak. Piyasalar heyecanla bu kararı beklerken ekonomistlerin tahminleri de netleşti. TCMB’nin haftalık repo faizini yüzde 14,00 seviyesinde sabit tutması bekleniyor. Haftanın ilk işlem gününde ons altın tarafında yatay bir seyir izlenirken, 1830 – 1850 bandında işlem gördüğü ve günü 1838,50 dolar seviyesinden yatay bir seyirle tamamladığı takip edildi. Altının ons fiyatı bu sabah saatlerinde 1837 dolar seviyesinden işlem görüyor. Başta Fed olmak üzere gelişmiş ülke merkez bankalarından gelen sıkılaşma adımları piyasalarda resesyon endişelerini tetiklerken, piyasalardaki risk algısının zayıfladığı ve güvenli liman talebinin de arttığı ifade ediliyor. Analistler bu piyasa dinamiği içerisinde de ons altına yönelik talebin de görece güçlü seyretmesinin söz konusu olabileceğinin altını çiziyor. Dün 1025 liradan güne veda eden gram altın ise bu sabah 1024 liradan açılış yaptı. Altın fiyatları 1021-1025 lira arasında hareket ediyor.

 

Rekor Altın Tahmini!

 

Yatırımcılar piyasalardaki gelişmeleri merakla takip ederken Almanya’nın dev bankası Deutsche Bank’taki ekonomistlerden sarı metal için kritik bir değerlendirme geldi. Analistler ons altının güvenli liman çekiciliğini sürdürmesini bekliyor. Ayrıca Haziran 2023’te kıymetli metal fiyatlarının 2 bin 100 dolar seviyesinde olacağını tahmin ediyor. Ekonomistler, son gelişmeleri ve altın üzerindeki etkisini şu şekilde değerlendiriyor: "Yükselen reel faizler altın için ters bir rüzgar. Ancak, faiz görünümü açısından piyasanın şimdiden en yüksek şahinliği fiyatladığını düşünüyoruz. Altının riskten korunma özelliklerinin de öne çıkması olası. Altın fiyatlarının Haziran 2023’te 2 bin 100 dolar olacağını tahmin ediyoruz.”



Etiketler: