Almanya Modern Göç Ülkesi Oluyor!

İzmirli Avukat Nevin Can, son yapılan düzenlemelerle birlikte artık vasıflı işçilerin Almanya'da daha hızlı ve bürokrasiye takılmadan çalışabileceğini söyledi.

 

Avukat Can, nitelikli işgücü göçünün daha da geliştirilmesine ilişkin yasanın, mevcut engelleri kaldıracağını ve Mavi Kart için kazanç sınırını da düşüreceğini dile getirdi. Kendi ülkelerinde iki yıllık mesleki deneyime ve diplomaya sahip olanların, Almanya'ya vasıflı işçi olarak gidebileceğini kaydeden Avukat Nevin Can, "Puan sistemli bir düzenleme yeni uygulamaya konulacak. Boş pozisyon sayısı 2022 yılında yaklaşık 1,98 milyondu. Federal Hükümet, vasıflı işgücü stratejisiyle büyük ölçüde yerli potansiyele güveniyor. Bunun yanı sıra; Almanya, şirketlerin vasıflı işgücü tabanlarını genişletebilmeleri için nitelikli göçe de ihtiyaç duyuyor. Bürokratik engeller ve gerekli Almanca becerileri hala çok sayıda insanın Almanya'ya göç etme kararı vermesini engelliyor. Federal Hükümet bunu değiştirmek istiyor" diye konuştu.

 

YENİ BİR DÖNEM BAŞLIYOR

 

Yeni sürecin nitelikli iş sahipleri için avantaj sağladığını vurgulayan Can, sözlerine şöyle devam etti: "AB Mavi Kartı ile örneğin şu anda Almanya'da özellikle yüksek talep gören bilişim teknolojileri uzmanları, tanınmış niteliklerle Almanya'ya gelebilirler. Bu kişiler için maaş eşiği düşürülüyor, mesleki deneyim süresi kısaltılıyor ve Almanca dil becerilerinin kanıtlanmasından vazgeçiliyor. En az iki yıllık mesleki deneyime ve yurtdışında edinilmiş ve orada devlet tarafından tanınan bir mesleki yeterliliğe sahip olan herkes, gelecekte vasıflı işçi olarak gelebilir. Henüz somut bir iş teklifi olmayan, ancak işgücü piyasasına potansiyel getiren kişiler için bir fırsat kartı tanıtıldı. Bu bir puan sistemine dayanıyor. Kriterler arasında nitelikler, Almanca ve İngilizce bilgisi, iş deneyimi, Almanya'ya referans, yaş ve hayat veya evlilik partneri potansiyeli yer alıyor"

 

KOTA YÜKSELTİLECEK

 

Üçüncü ülkelerden vasıflı işçilerin göçü önündeki engellerin de azaltılmasının planlandığını kaydeden Avukat Nevin Can, şu bilgileri verdi: "Batı Balkanlar olarak adlandırılan düzenleme kaldırılacak ve kota iki katına çıkarılacak. Bu, gelecekte altı Batı Balkan ülkesi Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova, Karadağ, Kuzey Makedonya ve Sırbistan'dan her yıl 50 bine kadar vatandaşın Almanya'ya göç etmesine izin verileceği anlamına geliyor. Bu kişiler mesleki yeterliliklerini kanıtlamak zorunda kalmadan herhangi bir meslek için Almanya'ya giriş yapabilecekler. Şu anda bu ülkede özellikle yüksek talep gören BT uzmanları, tanınmış bir yeterlilik olmadan Almanya'ya gelebilirler. Onlar için maaş eşiğinin yanı sıra; gerekli mesleki deneyim süresi de düşürülecek. Buna ek olarak, BT uzmanlarının artık Almanca dil becerilerini kanıtlamaları gerekmeyecek"



Etiketler: