Amerika Kanada'dan Gelen Süper Yaban Domuzlarının İstilasından Korkuyor!

Amerika ve Avrupa kökenli yaban domuzlarının çiftleşmeleriyle doğan yeni bir domuz türü Amerikalılar’ı ciddi şekilde kaygılandırıyor. Minnesota, Kuzey Dakota ve Montana eyaletleri bu süper domuzların istilasına karşı önlem almaya çalışıyor.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Bu yeni domuz türünün kökünün kurutulması bir yana, kontrol edilmesinin bile çok zor olduğu belirtiliyor. Saskatchewan Üniversitesi’nde görevli Profesör Ryan Brook, sözkonusu yaban domuzu cinsini “Yeryüzünün en istilacı türü” diye tanımlıyor. “Gerçek bir ekolojik felaketle karşı karşıyayız” diyen Brook’a göre, bu çiftleşme Avrupa türü domuzların hayatta kalma kapasitesi ile Kanada domuzlarının inanılmaz üreme yeteneğini biraraya getirdi.

 

Kanada yaban domuzu sorunu 1980’lerde başladı. O yıllarda besiciler yaban domuzu yetiştirmeleri için teşvik edildi. Ama 2001 yılında pik yapan yaban domuzu piyasası daha sonra çöktü. Hüsrana uğruyan besiciler, hayvanları doğada yaşamaları için serbest bıraktılar. Yaban domuzları da Kanada’nın sert kış koşullarında hayatta kalmayı başardılar. Her şeyi yiyorlardı. Tahıl rekoltelerinden yabani hayvanlara kadar.

 

Yaban domuzları inanılamayacak kadar hızla ürediler. Bir dişi domuz yılda 12 yavru yetiştirebiliyordu. Her yıl yaban domuzu popülasyonunun yüzde 65’i yok edilmesine rağmen sayıları sürekli arttı. Sürek avları bile işe yaramadı. Zeki hayvanlardı, kendilerini gizlemesini çok iyi biliyorlardı. Ayrıca bir çok eyalet yaban domuzu avını yasakladı.

 

Ne var ki, bu yaban domuzları çevreye çok zarar veriyorlar. Sadece ABD ekonomisine yıllık maliyetleri 3 milyar doları buluyor. Bir başka zararları, taşıdıkları bir çok virüsü ve hastalığı diğer besi hayvanlarına bulaştırmaları. Ve nihayet bazen insanlara karşı son derece saldırgan oluyorlar. Örneğin, Teksas’ta 2019’da bir kadın bir yaban domuzu sürüsü tarafından öldürüldü.

 

Son bir veri: Son sayımlara göre, sadece Kanada’da 62 binin üstünde bu süper yaban domuzu bulunuyor.