Amerika'nın Teksas Eyaletinde Bir Lise Genç Yaştaki Anneleri Çocuklarıyla Birlikte Okula Alıyor!

ABD’nin en tutucu, yani muhafazakar eyaletlerinden Teksas, Yüksek Mahkeme’nin aldığı “Kürtaj yasağı” kararını bire bir uyguluyor. Bu da tecavüz mağduru çocuk annelerin sayısında bir patlamaya yol açtı. İşte Teksas’tan izlenimler…

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

17 yaşındaki anne Yavezi Alvaradı, liseye gitmeden önce sadece okul çantasını değil, bir yaşındaki kızı Kamila için biberonları da hazırlıyor. “Bezlerini, iç çamaşırlarını, sütünü hazırlamam gerekiyor” diyor. “Tabii altını temizlemek gerektiğinde yedek çamaşırlarını da.”. Daha sonra küçük kızıyla birlikte servis otobüsüne biniyor ve birlikte Meksika sınırına yakın Brownsville kasabasındaki Lincoln Park Lisesi’ne gidiyorlar.

 

Kasabanın İspanyol mahallesinde bulunan lisede 14-22 yaş arasındaki hamile veya doğum yapmış kızlar, daha doğrusu genç anneler okuyor. Onlar sınıftayken bebekleri okul bünyesindeki bir kreşte kalıyor. Genç anneler teneffüs aralarında veya ihtiyaç duyulduğunda kreşe gidip çocuklarını emziriyor. Yavezi Alvarado, “Kızımın okulda olması güzel bir şey. Beni rahatlatıyor. Çünkü onun burada olduğunu ve ilgilenildiğini düşününce rahatlıyorum. İstediğim zaman gidip görebiliyorum” diyor.

 

ABD Yüksek Mahkemesi’nin 2022 yazındaki tarihi kararından sonra Teksas, kürtajı yasadışı ilan eden muhafazakar eyaletlerden biri oldu. Teksas’ta genç kızların doğum kontrol hapı kullanması da, aile büyüklerinin izinine bağlandı. Okullarda cinsel eğitim dersleri de zorunlu değil. Yavezi Alvarado’ya bebeğini büyütmesi için annesi yardım ediyor ama arkadaşlarının bazıları ailelerinin desteğinden yoksunlar. Ya çocuklarının babasıyla yada aile üyelerinin birinin yanında yaşıyorlar.

 

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 15-19 yaş aralığındaki kızlarda doğum oranı geçen yıl 2021’e göre yüzde 3 azaldı. 1991’den bu yana düşüş ise yüzde 78’e ulaştı. Ancak Teksas sağlık birimlerine göre, eyalette İspanyol kökenli genç annelerde doğum oranı beyaz kadınların 2,4 katını buluyor.