Antik Yunan'da Ve Roma İmparatorluğu'nda Bunama Hastalığı Yok Muydu?

Antik Yunan’dan ve Roma İmparatorluğu’dan günümüze ulaşan yazılı belgelerde, yaşlılığa bağlı bunama hastalığından hemen hiç söz edilmiyor. Bu da, bunamanın büyük ölçüde günümüz yaşam biçimlerinden ve modern çevre koşullarından kaynaklandığı şüphesini doğuruyor.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Alzheimer hastalığı ve onunla aynı grupta sayılan bunama hastalıkları hep var mıydı? Antik Yunan ve Roma’dan günümüze ulaşan ve “İdrak gerilemesi”nden söz eden metinleri inceleyen uzmanlar, söz konusu hastalıkların günümüzdeki biçimlerinin o çağlarda olmadığı sonucuna vardılar. Dahası, bugün “Bunama” dediğimiz hastalık o antik çağlarda (2 bin-2bin 500 yıl önce)son derece ender görülen bir olaydı. Bu da günümüzdeki yaşamın bunamayı tetikleyen nedenleri hazırlayabileceği sorusunu gündeme getiriyor.

 

ABD’deki Kaliforniya Üniversitesi’nin yaşlılık konusundaki uzmanlarından Profesör Caleb Finch, “Antik Yunanlılar, bunamadan söz az söz ediyorlardı ama birkaç kanıt bulduk. Onlarda da çok hafif bir unutkanlık anlatılıyordu” dedi, ekledi:

 

“Roma dönemine gelince, ileri bunama vakalarından söz eden 4 metin bulduk. Ancak bunun Alzheimer hastalığı olup olmadığını bilmiyoruz. Varabildiğimiz tek sonuç, Antik Yunan çağına göre Roma İmparatorluğu döneminde hafızayla ilgili sorunlarda artış olduğu.”

 

Araştırmacılar başlangıçta Hipokrat (M.Ö. 5’inci yüzyılda yaşamış Yunan doktor) ve öğrencilerinin günümüze ulaşan metinlerini incelediler. Bu eserlerde yaşlı insanların işitme zorluğu, vertigo ve sinidirim sorunları gibi dertlerden yakındıkları anlatılıyordu ama hiç birinde hafıza kaybından söz edilmiyordu.

 

Vardıkları sonuç: Çevre, modern yaşam koşulları (Hava kirliliği, yerleşik düzenin getirdiği davranışlar) günümüzde bunama için daha uygun ortamı hazırlıyor.



Etiketler: