Ara Güler Kimdir? Nerelidir? Neden Vefat Etmiştir?

Ünlü Fotoğrafçı Ara Güler Hakkında Her Şey!

 

Ara Güler 16 Ağustos 1928 tarihinde İstanbul'un Beyoğlu semtinde Ermeni asıllı bir ailenin oğlu olarak dünyaya geldi. Çocukluğundan itibaren sinema sektörüne ilgisi olan Ara Güler'e babası Dacat Güler lise zamanlarında 35mm'lik bir fotoğraf makinesi alarak ilk işi olan Yeni İstanbul gazetesinde çalışmasına öncü oldu. Lise döneminde Muhsin Ertuğrul'dan oyunculuk dersi aldı.1951 yılında ise Getronagan Ermeni Lisesi'nden mezun oldu. Lise döneminde işe başladığı Yeni İstanbul gazetesinde gazetecilik yapmaya devam ederken İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ni kazandı. 

 

1954 yılında Hayat dergisinde fotoğraf bölüm şefi olarak işe başladı. 1958'de Time-Life, Paris-Match ve Der Stern dergilerinin yakın doğu foto muhabirliği görevlerini üstlendi. 1953 yılında ise Henri Cartier Bresson ile tanışarak Paris Magnum Ajansı'na katıldı ve İngiltere'de yayımlanan ''Photography Annual antalojisi'' Ara Güler'i dünyanın en iyi 7 fotoğrafçısından biri olarak duyurdu. Aynı yıl Amerikan Dergi Fotoğrafçıları derneğinin tek Türk üyesiydi. Savaş foto muhabirliği yaptığı dönemde çektiği bir fotoğraf dünyaca ünlü Time dergisine kapak fotoğrafı olarak kullanıldı. 1962'de Almanya'da çok az fotoğrafçıya verilen Master of Leica ünvanını kazandı. Aynı yıllarda İsviçre'de çıkan Camera dergisinde kendisine özel bir sayı ayırdı. 1964'de ise Mariana Noris'in ABD'de basılan Young Turkey adlı yapıtında fotoğrafları sergilendi. 1967'de Japonya'da çıkan Photography of the world antolojisinde Richard Avedon ile birlikte bir dizi fotoğrafı yayınlandı.

 

1967 yılında ise Kanada'da açılan ''İnsanların Dünyasına Bakışlar'' sergisinde 1968'de New York Modern Sanatlar Galerisi'nde düzenlenen ''Renkli Fotoğrafın On Ustası'' adlı sergide ve aynı dönemde Almanya'da Fotokina Fuarı'nda eserleri sergilendi. 1970'de ''Türkei'' adında fotoğraf albümü Almanya'da yayımlandı. Sanat ve sanat tarihi konularının yer aldığı fotoğrafları ABD'de Time-Life, Horizon ve Nesweek kitap bölümlerinde ve İsviçre'de Skira yayınevi tarafından kullanıldı. 1971'de Lord Kinross'un ''Hagia-Sophia'' kitabının fotoğraflarını çekti. Yine aynı dergide Picasso'nun 90. yaş gününe özel ''Picasso Metamorphose et unite'' kitabı için Picasso'yla röportaj ve çekim yaptı. 1972'de Paris Ulusal Kitaplıkta sergisi açıldı.

 

1975'de birçok ünlü Amerikalıların fotoğrafını çekmek için ABD'ne davet edildi. ''Yaratıcı Amerikalılar'' adlı sergisini dünyanın birçok kentinde sergiledi. Yine 1975'de Yavuz zırhlısının sökülmesini konu alan ''Kahramanın sonu'' adlı bir belgesel filmi çekti. 1979'da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin ''Foto Muhabirliği'' dalındaki birincilik ödülünü almaya hak kazandı. 1980'de fotoğraflarının bir kısmı Karacan Yayıncılık tarafından ''Fotoğraflar'' adıyla kitap olarak basıldı. 1986'da Hürriyet Vakfı'nca basılan Prof. Abdullah Kuran'ın yazdığı ''Mimar Sinan'' kitabını fotoğrafladı. Kitap 1987'de ''Institute of Turkish Studies'' tarafından İngilizce olarak yayınlandı. 

 

1989'da ise ''Ara Güler'in Sinemacıları'' kitabı basıldı. 1991'de Dışişleri Bakanlığı için Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın  (Halikarnas  Balıkçısı) ''The Sixth Continent'' adlı kitabını fotoğrafladı. Tüm dünyayı gezerek foto röportajlar yaptığı çalışmalarını Magnum Ajansı ile paylaşarak dünyaya duyurdu. İsmet İnönü, Winston Churchill, Indira Gandi, John Berger, Bertrand Russel, Bill Brandt, Alfred Hitchcock, Ansel Adams, Imogan Cunningham, Salvador Dali, Picasso gibi birçok ünlü kişi ile röportajlar yaptı ve fotoğraflarını çekti.

 

Mimar Sinan yapıtlarının fotoğraflarını 1992'de Fransa, ABD ve İngiltere'de ''Sinan, Architect of Soliman the Magnificent'' adlı kitapla yayımlandı. Yine aynı yıl ''Living in Turkey'' adlı kitabı İngiltere, ABD ve Singapur'da ''Turkish Style'' başlığıyla, Fransa'da ''Demeures Ottomanes de Turquie'' adıyla yayımlandı. 1994'de ''Eski İstanbul Anıları'', 1995'de ''Bir Devir Böyle Geçti'', ''Yitirilmiş Renkler ve Yüzlerinde Yeryüzü'' fotoğraf kitapları yayımlandı. Ara Güler'in fotoğrafları Paris Ulusal Kitaplıkta, ABD'de Rochester Georg Eastman Müzesi'nde Nebraska Üniversitesi Sheldon Koleksiyonu'nda bulunuyor. Köln Mueseum Ludwing'de Das Imaginare Photo Museum'da fotoğrafları sergilenmeye devam ediyor. Ara Güler 17 Ekim 2018'de tedavi gördüğü hastanede 90 yaşında hayatını kaybetti.

 

Ara Güler'in Kitapları:

 

-Fotoğraflar (Karacan Yayınları, 1980, İstanbul);

- Ara Güler'in Sinemacıları (Hil Yayınları, 1989, İstanbul);

- Sinan, Architect of Soliman the Magnificient (Editions Arthaud, 1992, Paris; Thames and Hudson, 1992, Londra ve New York)

- Living in Turkey (Albin Michel, 1993, Paris; Thames and Hudson, 1993, Londra ve New York; Archipelago Press, 1993, Singapur);

- Eski İstanbul Anıları (Dünya Yayınları, 1994, İstanbul);

- Bir Devir Böyle Geçti, Kalanlara Selam Olsun (Ana Yayıncılık, 1994, İstanbul).

- Yitirilmiş Renkler (Dünya Yayıncılık, 1995, İstanbul);

- Yüzlerinde Yeryüzü (Ana Yayıncılık, 1995, İstanbul);

- Ara Güler'in 70. yaşgünü için özel olarak yapılan Ara Güler’e Saygı kitabı (YGS Yayınları 1998, İstanbul, Hamburg);

- Babilden Sonra Yaşayacağız, (Kısa hikayeler, Aras Yayınevi, 1996, İstanbul);

- İstanbul des Djinns (Fata Morgana, 2001, Montpellier, Fransa);

- Yeryüzünde Yedi İz (Yapı Kredi Yayınları, 2002, İstanbul);

- 100 Yüz (Yapı Kredi Yayınları, 2003, İstanbul);

- Retrospektif – 50 Yıl Fotojurnalizm (YGS Yayınları, 2004, İstanbul, Bremen);

- Ara Güler (Antartist Yayınları, 2005, İstanbul);

- Ara’dan Yetmişyedi Yıl Geçti (Fotografevi Yayınları, 1. Baskı 2005, İstanbul)

 

 

Ara Güler'in Yer Aldığı Yapımlar:

 

-İstanbul'un Gözü (2016)

-Güneşe Yolculuk (1999)

- The listen project: the first five years (2016)

-Hatıraların Masumiyeti (2015)

-Bay E (1995)

-Kaç para kaç (1999)

-Yaşar Kemal Efsanesi (2017)

-Looking for İstanbul (2012)

-Beş Kollu Avize (2004)

-Kunduralarımı İstanbul'da Bıraktım (2011)