Argan Yağının Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Youtube'da yayınladığı sağlık videolarıyla geniş kitlelerin beğenisini kazanan ünlü sosyal medya fenomeni Şifabul, yayınladığı videosunda argan yağının sağlığa faydaları konusunda detaylı bilgiler verdi. 

 

Youtube'da yayınladığı sağlık videolarıyla geniş kitlelerin beğenisini kazanan ünlü sosyal medya fenomeni Şifabul, yayınladığı videosunda argan yağının sağlığa faydaları konusunda detaylı bilgiler verdi. Son dönemde yayınladığı içeriklerle geniş kitlelerin dikkatini çekmeyi başaran ünlü sosyal medya fenomeni Şifabul, yayınladığı videosunda argan yağının sağlığa faydaları konusunda detaylı bilgiler verdi.

 

Öyle bir ağaç düşünün ki dallarından keçiler sarkıyor. Hayır hayır, meyvesi keçi olan bir ağaçtan bahsetmiyoruz tabii ki. Bu ağacın meyvesi öyle lezzetli ve besleyici ki keçileri ağaca tırmandırıyor. Argan yağı, Fas'ın güneybatısında yetişen argan ağacı meyvelerinin çekirdeklerinden üretiliyor. Argan yağı iyileştirici özelliğe sahip A ve E vitaminleriyle doludur. Ayrıca bu yağda linoleik asit, antioksidanlar ve omega 6 yağ asitleri bulunur. Argan yağı besin olarak kullanıldığında kolestrol düşürür, sindirimi kolaylaştırır ve kalp sağlığına iyi gelir. Cilde uygulandığında argan yağının iltihap giderici özelliği olduğu bilimsel olarak ispatlanmıştır. Bir çok yüksek kaliteli kozmetik ve saç bakım ürünü argan yağı içerir. %100 saf argan yağı oldukça pahalı olmasına karşın her seferinde iki üç damla kullanacağınız için bir şişe sizi uzun süre idare edecektir.

 

1) Cildi nemlendirir

Argan yağı en çok cildi nemlendirmek ve yumuşatmak için kullanılır. E vitamini ve yağ asitleri içeren argan cilde sağlıklı kazandıran en ideal yağlardan biridir. Cilt tarafından anında emilir. Yapışmayan ve tahriş etmeyen yapısıyla cildi nemlendirir.  Yatmadan önce yüzünüze iki damla argan yağıyla masaj yapmanızı öneririz. Yağın sağlıklı etkileri tüm gece boyunca cildinize nüfuz edecektir.

 

2) Saç bakımı ve şekillendirmede kullanılır

E vitamini, omega 6 ve 9 yağ asitleri içeren argan yağı saçınızı besler. Saça yumuşak, ve parlak bir görünüm kazandırır. Ayrıca yıpranmış ve kırılmış saç uçlarına bakım yapar. Argan yağı saçta yapışıklık yapmaması ve hafifliğiyle saçı rahatça biçimlendirmenizi sağlar. Fön çekmeden önce uygulanan argan yağı saçın sıcaktan zarar görmesini önleyecektir.

 

3)  Akne tedavisinde kullanılır

Argan yağı, özellikle yağlı ciltlerde büyük sorun olan akneleri tedavi etmede kullanılır. Daha önce akne sorunu yaşamamış kadınlar otuzlu ve kırklı yaşlarına geldiklerinde bu rahatsız edici sorunla karşılaşabilirler. Argan yağında bulunan linoleik asit aknenin neden olduğu iltihabı azaltır ve zarar görmüş deri hücrelerini onarır. Argan yağını nemlendirici olarak kullanırsanız ve akne sorununuz varsa problemli bölgeye bir damla fazla sürüp nazikçe yedirerek masaj yapın. Aknelerin azaldığını göreceksiniz.

 

4) Peeling kremi olarak kullanılır

Argan yağını kullanarak kendi peeling kreminizi yapabilirsiniz. Böylece ciltteki ölü derilerden kurtulurken argan yağının yaşlanmayı geciktirici etkilerinden faydalanabilirsiniz. Bir yemek kaşığı esmer şekere dört damla argan yağı damlatın. Dairesel hareketlerle yüzünüze 3-4 dakika uygulayın. Akneli veya aşırı kuru bölgelere özellikle dikkat edin. Argan yağı ile düzenli peeling yaptığınızda yüzünüzdeki kırışıklıklar da azalacaktır. Esmer şeker argan yağında bulunan besleyici maddelerin cilde daha kolay nüfuz etmesini sağlar. Bu karışımı dirsek ve topuklarınıza da uygulayabilirsiniz.

 

5) Cilt çatlaklarına iyi gelir

Argan yağı cildin elastikliğini arttırarak ciltteki çatlak izlerini giderebilirsiniz. Elinize 3 damla kadar argan yağı dökün. Karın, kalça, basen ve diğer problemli bölgeler nazikçe masaj yapın. A ve E vitamini cildi nemlendirirken aynı zamanda canlandıracak ve çatlakların daha az oluşmasını sağlayacaktır. Eğer hali hazırda oluşmuş çatlaklarınız varsa, banyo yapacağınız zaman esmer şeker ve argan yağı karışımıyla o bölgeye peeling yapabilirsiniz. Argan yağı tek başına hamile karında oluşan çatlaklar üstünde kullanılabilir. Ayrıca argan yağını rahatlıkla bebeğinize sürebilirsiniz.

 

6) Jiletin neden olduğu tahriş ve kesiklere iyi gelir.

Jilet kesikleri hem can yakıcı hem de hoş görünmeyen izlerdir. Erkeklerde traş, kadınlar bacak ve bikini bölgesi temizliği sonrasında argan yağı uygulanabilir. Elinizde birkça damla argan yağını ısıtıp ilgili bölgeye nazikçe masaj yapın. Yaraların çok daha hızlı iyileştiğini göreceksiniz. Ayrıca bazı kişiler argan yağı uyguladıktan sonra kıl dönmesi şikayetlerinin de azaldığını söylemişlerdir.

 

7) Kirpiklere bakım yapar.

Kirpiklerinizi gür gösteren rimel pek çok kimyasal içerir ve zamanla kirpiklere zarar verebilir. Argan yağı kirpikleri sadece nemlendirmekle kalmaz, besleyici özellikleriyle kirpiklerinizi güçlendirir. Böylece zaman içinde rimele bile ihtiyacınız duymayabilirsiniz. Bunun için elinizde ısıttığınız argan yağını kirpiklere doğrudan uygulayabilir veya temiz bir rimel çubuğuna argan yağı doldurup kullanabilirsiniz. Rimel çubuğu argan yağının kirpiklere eşit miktarda yayılmasını sağlayacaktır.

 

Detayları aşağıdan öğrenebilirsiniz.