Asım Orhan Barut Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Vefat Etmiştir?

Türk teorik fizikçi ve akademisyen, Türkiye'nin değerli bilim adamlarından birisi; Asım Orhan Barut Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Vefat Etmiştir?

 

 

Türk teorik fizikçi ve akademisyen, Türkiye'nin değerli bilim adamlarından birisi; Asım Orhan Barut Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Vefat Etmiştir?

 

Asım Orhan Barut Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Vefat Etmiştir?

Asım Orhan Barut Kimdir? Asım Orhan Barut 1926 yılında Malatya'da doğmuştur. Malatya Lisesi mevzunudur. 1943'te İstanbul Teknik Üniversitesi'ne, yapılan ayrı bir sınavla ikinci sınıftan yatılı olarak başlamış, 1944 baharında devlet bursu kazanarak İsviçre'ye gitmiştir. 1948 yılında İsviçre'de  Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü'nden lisans derecesi ve 1952'de doktora derecesi almıştır.

Akademik kariyere 'Eidgenossische Technische Hochschule' de bir süre araştırmacı olarak çalışmış, Sonra ABD ve Kanada'da Chicago Üniversitesi, Montreal Üniversitesi ve Syracuse Üniversitesi'nin de aralarında bulunduğu çeşitli üniversitelerde araştırmacı ve öğretmen olarak çalışmıştır. Daha sonraki yıllarda Colorado Üniversitesi'nde profesörlük yapmıştır. Matematiksel fizik ve parçacık fiziği konularında yaptığı uluslararası düzeydeki üstün nitelikli yayın ve çalışmaları nedeniyle kendisine 1982 TÜBİTAK Bilim Ödülü verilmiştir

Asım Orhan Barut 1994 yılında ABD Eyaleti olan colorado'da hayata veda etmiştir.