Aşure Günü Ne Zaman? Aşure Nasıl Yapılır? İşte Detaylar!

Aşure günü ne zaman? Aşure nasıl yapılır? Sosyal medyada ve internette kullanıcılar Muharrem ayında yer alan Aşure gününün ne zaman olduğunu merak ederlerken bu konudaki araştırmalarını sürdürüyorlar. Peki Aşure günü ne zaman? Aşure nasıl yapılır? Cevaplar haberimizde..

 

Aşure günü ne zaman? Aşure nasıl yapılır? Sosyal medyada ve internette kullanıcılar Muharrem ayında yer alan Aşure gününün ne zaman olduğunu merak ederlerken bu konudaki araştırmalarını sürdürüyorlar. Peki Aşure günü ne zaman? Aşure nasıl yapılır? Cevaplar haberimizde..

 

NTV'de yer alana habere göre; Aşurenin ne zaman yapılacağı, Muharrem ayının idrak edilmeye başlamasıyla birlikte sorgulanıyor. Her yıl birlik ve beraberliğin simgesi olan Muharrem ayının 10. günü idrak edilen aşure günü için geri sayım başladı. Peki, aşure günü ne zaman? Aşure ne zaman yapılır? 2023 aşure günü tarihi, Muharrem ayının 10. gününe yaklaşılmasıyla birlikte sorgulanıyor. Her yıl Muharrem ayının 10. günü evlerde kaynatılan aşurelerin bu yıl hangi tarihte yapılacağı araştırılıyor. Peki, aşure günü ne zaman? Aşure ne zaman yapılır?

 

AŞURE NE ZAMAN YAPILIR?

 

İslam inancına göre, Hazreti Adem'den itibaren peygamberlerin hayatında önemli hadiselerin yaşandığı, bereket, paylaşma, birlik ve beraberliğin simgesi aşurenin yapıldığı muharrem ayının onuncu günü olan "Aşure Günü" idrak edilecek. Buna göre; Muharrem ayının 10. günü kutlanan Aşure Günü 28 Temmuz 2023 Cuma gününe denk geliyor.

 

AŞURE GELENEĞİ NASIL ORTAYA ÇIKTI?

 

Aşure geleneğinin kaynağı konusunda birçok söylence var. Bunlardan biri, Nuh tufanına dayanıyor. Nuh Peygamber, sular çekilip karaya çıkınca, geminin ambarında ne varsa çıkartıp büyük bir kazanda kaynatmış. Tufandan kurtulanlar hep birlikte yiyip hâllerine şükretmişler. Aşure geleneği oradan gelir deniyor. Bazı yörelerimizde Hz. Hüseyin’e yas olarak algılanır, Kerbela şehitlerinin ruhlarına varması dilenir. Bir başka inanca göre birçok uğurlu olayın bugün gerçekleştiği söylenir. Âdem’in tövbesi bugün kabul edilmiş, İbrahim Nemrut ateşinden, Musa Firavun zulmünden bugün kurtulmuş. Eyüp bugün şifa bulmuş...

 

AŞURE NASIL YAPILIR?

 

Gereken malzemeler: 

 

2 su bardağı aşurelik buğday

1 su bardağı nohut

1 su bardağı fasulye

3 adet karanfil

20 adet kuru kayısı

1 kase sarı üzüm

10 adet kuru incir

1 kase kuş üzümü

1 orta boy elma

2 adet portakal kabuğu rendesi

2 su bardağı süt

1, 5 yemek kaşığı mısır nişastası

2-2, 5 su bardağı şeker

2 yemek kaşığı bal

1 avuç çiğ badem

Yarım çay bardağı Gül suyu

 

ÜZERİ İÇİN;

 

Çiğ badem

Toz Antep fıstığı

Fındık

Nar tanesi

Kavrulmuş susam

Kuru incir

Kuru kayısı

Gül suyu

Kavrulmuş fıstık

 

SARAY AŞURESİ TARİFİ NASIL YAPILIR?

 

Aşurelik malzemelerimiz geceden ayrı ayrı tencerelerde üzerlerini geçecek kadar su ekleyerek kaynatılır. 5-6 dakika sonra ocaktan alınıp, üstü kapalı ertesi güne kadar bekletilir. Nohut Ve fasulyemiz iyice haşlanır, buğdayımızda çatlayana dek kısık ateşte pişirilir. Bu işlemler sonrasında Aşureliklerimiz birleştirilerek üzerini geçecek kadar sıcak su dökülür. Pirinç ve incecik doğradığımız elmamız da ilave edilir. Ayrı ayrı kaplarda incirlerimiz ve kayısımız haşlanır. Yumuşadıkların da sularını süzüp aşureye katılır. Önceden ıslattığımız üzümlerimiz ve bademlerimiz ilave edilir. Sütümüzün içerisinde nişastamız iyice çırpılıp karışıma katılır. Minik bir cezvede karanfiller 1 su bardağı suda haşlanıp aşuremize suyuyla beraber dökülür. En son şekeri, balı Ve portakal kabukları katılarak kısık ateşte ara ara karıştırılarak pişirilir. Kıvamı gelen aşuremiz Ocaktan alınıp, üzerine Gül suyu dökülür. 2-3 saat kazanda bekletilen aşure servis kaselerine alınır.