Asya Ülkelerinin Kararı Sonrası YaÄŸ Fiyatları Fırladı! Ne Kadar Oldu?

Endonezya'dan yapılan palmiye yağı ihracatının kısıtlanması açıklamasının ardından zaten yüksek olan ayçiçek yağı fiyatları küresel piyasalarda tavana çıktı. 

 

Endonezya'dan yapılan palmiye yağı ihracatının kısıtlanması açıklamasının ardından zaten yüksek olan ayçiçek yağı fiyatları küresel piyasalarda tavana çıktı. Son dönemde yapılan küresel yaptırım ve kısıtlamalar yaÄŸ fiyatlarında dalgalanmalara neden olurken, Endonezya'dan yapılan palmiye yağı ihracatının kısıtlanması açıklamasının ardından zaten yüksek olan ayçiçek yağı fiyatları küresel piyasalarda tavana çıktı. 

 

aycicek yagi fiyatlari zirveye cikti

 

Ayçiçek yağı fiyatları zirveye çıktı!

 

Endonezya’nın palmiye yağı ihracatını kısıtlamasının ardından küresel ayçiçek yağı fiyatları zirve yaptı. Küresel bitkisel yaÄŸ fiyatları, Endonezya’nın palmiye yağı ihracatına kısıtlama uygulamasının ardından küresel gıda arzına iliÅŸkin kaygıların artmasıyla birkaç yılın zirvesine yükseldi.

 

Ä°thalatçılar, Rusya’nın Ukrayna’yı iÅŸgali ve olumsuz hava koÅŸulları nedeniyle alternatif kaynaklarda stokların zaten azalmakta olmasıyla yemeklik yaÄŸlar için yüksek maliyetler ödemek durumunda kaldı. Bursa Malaysia vadeli iÅŸlemler borsasında iÅŸlem gören ve en yaygın kullanılan sebze yağı olan palmiye yağı fiyatları yüzde 6 yükselerek martta gördüÄŸü zirve seviyeye yaklaşırken, Chicago borsasında iÅŸlem gören soya fasulyesi yağı vadeli kontratları 2008’den bu yana gördüÄŸü en yüksek seviyeye yakın seyretti. Çin’de Dalian borsasında iÅŸlem gören palmiye yağı vadeli kontratları yüzde 3, soya fasulyesi vadeli kontratları ise yüzde 1.5 yükseldi. BuÄŸday, mısır ve soya fasulyesi fiyatları ise geriledi. Chicago borsasında en yüksek iÅŸlem hacmine sahip olan buÄŸday vadeli kontratları yüzde 0.5 azalarak 10.70 dolar/bushel, yani 393.2 dolar/ton seviyesine geriledi. Mısır yüzde 0.9 gerileyerek 7.82 dolar/bushel yani 307.9 dolar/ton seviyesine düÅŸtü. Soya fasulyesi de yüzde 0.9 deÄŸer kaybederek 16.72 dolar/bushel yani 614.4 dolar/ton seviyesine geriledi.