Avrupa'daki İlk Savaşın İzleri Bulundu!

Avrupa’da ilk savaşın bundan 5 bin yıl önce yaşandığı belirlendi. Bu ilk savaşın izleri İspanya’da bir arkeolojik alanda 338 kişinin iskelet artıkları bulunmasıyla ortaya çıkarılabildi.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

İspanya’nın kuzeyindeki Riojo Alavesa bölgesinde pek de derin olmayan bir mağaradaki toplu mezarda bulunan bu iskeletler savaş izleri taşıyor. Radyokarbon testinde iskeletlerin yaşı 5.400 ile 5.000 yılları arasına tarihlendi.

 

Bir başka deyişle, bu savaş Avrupa neolitik döneminde (M.Ö. 9.000-4.000 yılları arası) olmuştu.

 

Bu buluş bilim çevreleri arasında heyecan dalgası yarattı. Çünkü bugüne kadar Avrupa’da ilk savaşın Bronz Çağı’nda, yani 4 bin yıl önce yaşandığına inanılıyordu.

 

Tarihin karanlıklarında kaybolmuş ve yüzlerce can almış bu savaşın neden patlak verdiği elbette bilinmiyor.

 

Daha önceki araştırmalarda bu çok eski savaşların baskınlar ve 30 kadar kişinin katıldığı çatışmalar şeklinde yaşandığı raporlanmıştı. Ancak İspanya’daki mağarada bulunan 338 iskeletten yola çıkan bilim adamları bu savaşın aylarca sürmüş olabileceği sonucuna vardılar. Kanıtları: Kemiklerde zamanla iyileşmiş yaraların oranının yüksekliği. İskeletlerin yüzde 23’ünde iyileşmiş, yüzde 10’unda ise iyileşmemiş yara izleri tespit edildi.

 

Analizin sonuçları hiçbir kuşkuya yer bırakmıyor: Toplam olarak iyileşmiş yaraların yüzde 70’i genç erkek savaşçılarda bulundu. Yaralananların sadece yüzde 30’u kadın savaşçılara aitti. Mağarada ayrıca çakmak taşından yapılmış 52 okucu bulundu. Bunların 36’sı bir hedefi vurmasının yol açtığı hasarları taşıyordu.

 

Sonuç: Kanlı ve uzun süren bir ilk savaş yaşanmıştı.