Avrupa'daki Kedilerde Yeni Bir Koronavirüs Türü Çıktı!

Salgın bize yakın bir bölgede, Kıbrıs’ta başladı: Adanın binlerce kedisi öldü. Sonra nasıl olduysa virüs İngiltere’ye sıçradı. Bilim insanlarının arştırmalarına göre, kedilerde belirlenen “Kovid”, köpeklerde gözlenen “Kovid” virüsüyle eşleştiği için tehlikeli görülüyor. Çünkü bu iki farklı virüs birleşti ve “F-Kov-23” adı verilen yeni bir mikrop ortaya çıktı.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

Bitmedi; iki virüsün birleşmesinden sonra bir de mutasyona uğradı, bu da onu çok daha bulaşıcı hale getirdi. Mutasyonun yarattığı yeni virüs hem kedilerde, hem de köpeklerde bulaşıcı karın zarı iltihabını tetikliyor. Ve ne yazık ki, bu hastalığın tedavisi yok, ölüme kadar götürüyor.

 

Biz insanlar için tek iyi haber: Kedi-köpeklerde görülen bu yeni “Kovid” türü insanlara henüz insanlara geçmedi. Bir iyi haber daha: Kedi-köpeklerdeki “Kovid” türü için de bir ilaç geliştirildi. Adı, “GS-441524”. Ama epeyce pahalı.

 

Doktorlar ve veterinerler şimdilik paniklemeye gerek olmadğını söylüyorlar. Şimdilik sadece İngiltere’de bir kedide görüldü. O da iyileşme yolunda.