'Baft Hygenic' Bebeklerimiz Babalarına Emanet!

Hijyen sektörüne yönelik bebek bezi komponentleri ( bileşenleri - parçaları ) konusunda sektörün teknolojik gelişmelerini takip eden, inovatif, fütürist, yeni nesil bir fabrikada, hayalin somuta dönüşmesini deneyimledim.

 

Röportaj: Burcu Tuna

 

Yeni Nesil Fabrika Baft Hygenic

 

Yer; Gaziantep. 10.000 m2’lik eşsiz bir tesis. Giriş bir uzay üssü kıvamında. Bildiğiniz üretim fabrikaları gibi değil. Her yer nizami, tertemiz. Baktığınız her objenin steril bir hikayesi var. Baft Hygenic’in kurucu ortakları Burak Saraylı ve Aykut Dörtkol ile sizleri tanıştırmak istiyorum.

 

Burak SARAYLI 1979 İstanbul doğumlu. Lise döneminde Sultanahmet Teknik Okulları Makine bölümü sonrasında, Yüksek Öğrenimini Makine Mühendisi olarak tamamladı. Gıda sektöründe teknik destek hizmet (MRO) ve hijyen sektöründe kurucu ortak olarak buluş tescilli yaratıcı projelere imza atmaya devam etmektedir.

 

Aykut DÖRTKOL 1978 İstanbul doğumlu. Kimya Mühendisi. Sektörü dışında Dış Ticaret ve Yabancı dil eğitimi aldı. İthalat ve ihracat üzerine tecrübe kazandıktan sonra Hijyen sektörüne yöneldi Sektöre yönelik üretim kapsamlı Ar-Ge çalışmaları ve İnovasyon faaliyetleri ile ülkemizi yurtiçi ve yurtdışı pazarında temsil etmeye devam etmektedir. Benden kısa bir girizgah

 

Kirli bebek bezlerini yıkamaktan bıkan bir kadın ne yaptı dersiniz? Elbette tek kullanımlık bebek bezini icat etti. Bebek bezinin mucidi Marion Donovan'ın icat ettiği bebek bezleri, New York'da 1949'da satışa sunulmasıyla birlikte talep patlaması yaşanmış. Deneyimlemediğim hiçbir konuyu sizlerle paylaşmadım. Bebek bezi konusunda hiç tecrübem olmadığı için soruyorum ortaklara, bir annenin icad ettiği bebek bezlerini siz erkekler devralmışsınız. Nasıl neden bebek bezi sektörü?

 

baft hygenic bebekler babalarina emanet

 

A.DÖRTKOL: Bebek Bezlerinin tarihi 1800'lü yılların başında büyük bir evrime başlamış. O zamanlar bez ürünler kullanılıyor muş, ancak bunlar nadiren yıkanıyor, yeniden uygulamadan önce sadece kurutuluyor muş. Ancak bireyler bebek bezlerinin ve daha da önemlisi bebeklerinin cildinin korunmasını önemsemeye başlanmış. Kısa süre sonra bez Bebek Bezleri hijyenin yanı sıra bir miktar gelişmeye başlamış.

 

B.SARAYLI 1940'larda biraz devrim yaşanmış, ancak tek kullanımlık bebek bezlerinde büyük gelişme 60'lı ve 70'li yıllarda yaşanmış . 1950'li yıllarda bebek bezinde büyük bir değişiklik daha yaşanmış. Bebek bezinin ortasına ekstra pamuk katmanları yerleştirilerek bebek bezleri daha doğru bir şekle getirilmiş.

 

A.DÖRTKOL Sizin de bahsettiğiniz gibi Bebek bezinin mucidi Marion Donovan yaptığı sızdırmaz çocuk bezi külotu 1949'da satışa sunulmuş. Sızdırmaz külotla birlikte tek kullanımlık kağıt çocuk bezini geliştirilmiş. Bu fikir o kadar tutmuş ki, Donovan talebi karşılayamamış ve bu patenti çocuk bezi üretebilecek güce sahip bir şirket olan Keko Corp.'a satmış.

 

B.SARAYLI Fikir kadar o fikrin uygulanabilirliği, güç, finans devreye giriyor aslında.

 

B.TUNA Siz finans olarak dünya genelindeki talepleri karşılayabilecek güçte misiniz?

 

B.SARAYLI Yola çıktı isek illaki.

 

A.DÖRTKOL Türkiye, Ortadoğu, Güney ve Kuzey Amerika, Avrupa, Afrika pazarında güçlüyüz.

 

B.SARAYLI Ve çok yeni bir haber, artık Ürdün Pazarındayız.

 

B.TUNA Harika bir haber. Tebrik ederim. Bir anne icad etti, babalar geliştiriyor. Bebeklerimiz “baba” larımıza emanet. Buluş, faydalı model tescili ile yeni nesil bir ön bant üretiyorsunuz.

 

baft hygenic bebekler babalarina emanet

 

A.DÖRTKOL Bebek ve Hasta bezleri’nde stratejik öneme sahip ön bantlarını inovatif, faydalı model olarak adlandırılan buluşumuz ile yeniledik. Kimyasal kullanmadan, hijyenik, sağlıklı bir ürün elde ettik. Bu ürün enerji ve üretim tasarrufu da sağlayarak “faydalı model” olarak yer aldı.

 

B.SARAYLI Biz insanlar kaynaklı doğada oluşan her türlü karbon salınımından mesul olduğumuzu biliyoruz. Fabrikamız sizin tabirinizle “yeni nesil” … Dünyamızı seviyoruz. Kontrolsüz insani faaliyetlerden uzak kalmaya çalışıyoruz ve bu yüzden endüstri 4 ile dijital teknolojinin kullanıldığı akıllı üretim bantları oluşturduk.

 

B.TUNA Dünyada eşi olmayan faydalı modeliniz için sizleri tebrik ediyorum. Burak Makine Mühendisi, Aykut Kimya Mühendisi. İkiniz de baba olarak , en önemlisi birer insan olarak geleceğe bırakacağınız mirasın farkında adımlar atıyorsunuz.

 

A.DÖRTKOL Almanya’dan Reach Deklarasyon sertifikası aldık.

 

B.SARAYLI Çevreye Duyarlılık belgesi. AB mevzuatlarına göre AB ülkelerine ihracat yapacağınız ürünler için firmalarda bulunması gereken belgedir. Ürünlerimizin kimyasal maddeler tüzüğüne uygun olarak Avrupa pazarına erişimini sağlıyoruz.

 

A.DÖRTKOL İnsan sağlığını, doğayı önemsiyoruz. Bu belge ile sadece ihracat gücümüzü arttırdık. Potansiyel müşterilerimiz olan bebek bezi ve hasta bezi firmalarının da bu hassasiyette olduğunu biliyoruz.

 

baft hygenic bebekler babalarina emanet

 

B.TUNA Neden Gaziantep?

 

B.SARAYLI Gaziantep bebek bezi sektöründe önemli bir pazar payına sahip, ayrıca Türki Cumhuriyetler ve Ortadoğu pazarına yakınlığı açısından da stratejik bir konumda Bu bize zaman tasarrufu, transfer, mazot konusunda da tasarruf sağlıyor.

 

B.TUNA Peki kullandığınız, Nonwoven kumaş nedir?

 

B.SARAYLI Aşınmaya dayanıklıdır. Yüksek emiciliğe sahiptir. Nonwoven kumaş, ıslak ve kuru durumdayken temizleme çözücülerine yeterli seviyede dayanıklılık gösterir.

 

B.TUNA Bir desen modeliniz, imzanız var ürünlerin üzerinde. Ben yelkenci olduğum için bana deniz dalgalarını anımsattı.

 

A.DÖRTKOL Şirket adımıza patentli bir desen modeli geliştirdik. Evet bu bizim sempatik imzamız oldu. Taklitlerimizden sakınınız. Çatı firmamız olan Gold Art tarafından yapımı gerçekleştirilen makinemiz ile ürünlerimizi imzalıyoruz.

 

B.SARAYLI Makine Mühendisi olunca Gold Art ekibim ile özel bir makine yaptık. Tabi ki reçete vermeyeceğiz ama, bebek ve hasta bezleri sonrası, su dalgasını denizci dostlarımıza taşıyacak özel bir “temizlik bezi” ürününü geliştirdiğimiz projenin de hazırlığı içineyiz.

 

B.TUNA Bu harika haber, demek ki siz de mavi’ye yelken açıyorsunuz. Görüyorum ki deprem, pandemi sizi yıldırmamış. Hayata tutunarak, onlarca personele istihdam sağlamış ve ciddi bir yatırım yapmışsınız.

 

A.DÖRTKOL Vazgeçmiyoruz. Markalaşarak, hedef kurumsallaşarak yürüyoruz.

 

baft hygenic bebekler babalarina emanet

 

B.TUNA Sosyal sorumluluk projelerinin de içinde olduğunuzu bizzat katıldığım tören ile gördüm.

 

A.DÖRTKOL Eşimin de desteği ile Gaziantep Basketbol Kulübü Kız Takımı sponsoru olduk. Elimizden geldiğince destek olmaya çalışıyoruz. Kız çocuklarımızı önemsiyoruz. İstihdamda da kadın personelimiz çoğunlukta. Daima pozitif ayrımcılık ile yanlarında olacağız.

 

B.SARAYLI Onlar bir gün milli takımda olacaklar. Biz sadece gurur duyacağız.

A.DÖRTKOL Çözüm ortağı markalarımız ile annelerimize armağan edeceğimiz “MASAL” kitaplarımız için çalışmaya başladık.

 

B.TUNA Harika haber. Fabrika’nın can dostu ile de tanıştım.

 

B.SARAYLI Baft, sivas kangalı oğlumuz. Gözbebeğimiz. Can dostlarımız da bize emanet.

 

A.DÖRTKOL Hayatın, doğanın, can çocuklarımızın ve en çok da geleceğimizin farkındayız. Biz başkalarının direttiği değil, iyilikle beslenen insanlar olarak vicdanen doğru bildiğimiz yolda yürümeye devam edeceğiz.

 

B.SARAYLI Kızlarımıza bırakacağımız miras Aykut’un da söylediği gibi vicdan, farkındalık, iyi insan olmak ve dürüst ticaret olacak.

 

A.DÖRTKOL Dünya bir gün iyi bir yer olacak. Belki bizimle, belki bizsiz. Tek gayemiz geleceğimize doğru işler bırakmak.

 

Okuyucuya Not : Dünyada hala farkındalığı yüksek, üreten, geliştiren, yenilikçi, vicdanlı insanlara denk gelmek harika bir duygu. Kötülerin ve kötücülüğün çoğunlukta olduğu dünyada onlar gibi “iyi” lere ihtiyaç var. Bir yoksa geri kalan sadece sıfırdır… Yalnız bebeklerimiz değil, hastalarımız, denizcilerimiz de onlara emanet. Adım adım zirveye yürüyen Aykut ve Burak yolunuz açık olsun.