Balat'ta  Mutlaka Görmeniz Gereken Yerler Neresidir?

İstanbul'un Süsü Diyebileceğimiz Balat'ın Mutlaka görülmesi Gereken 6 Gezi Rotasını Sizin İçin Derledik:

 

 

Fener Rum Erkek Lisesi

 

 

Heybetli yapısından dolayı klişe zannedilen Fener Rum Erkek Lisesi, Sancaklar Yokuşu’nda bulunmaktadır. Okulun bulunduğu arsa, okulun mezunlarından Moldavya Prensi Dimitri Kantemir’e aittir. Binanın mimarı Kostantin Dimas’tır. Binanın yapımında Marsilya’dan getirilmiş özel kırmızı tuğlalar ve granit kullanılmıştır. Bu yüzden kırmızı lise olarak da geçer. Binanın yapımı tam beş yıl sürmüştür. 

 

Adres: Yavuz Sultan Selim, Dr. Sadık Ahmet Cd. No:19, 34083 Fatih/İstanbul

 


Sveti Stefan Kilisesi

 

 

Haliç’in kıyısına 25 Ekim 1859 tarihinde inşasına başlanmış ve14 Temmuz 1896 tarihinde inşası tamamlanmıştır.  Neo-barok ve neo-gotik mimari tarzının en iyi öreneklerindendir. Klisenin giriş kapısında 40 metre yüksekliğinde bir çan kulesi bulunmaktadır. Bu Çanın Rusya’da dökümü gerçekleşmiş ve gemiyle taşınmıştır. Klisenin kapasitesi 300 kişiliktir.  Yıllara meydan okuyan, klise hala çok ihtişamlı. 

 

Adres: Balat, Mürselpaşa Cd., 34087 Fatih/İstanbul

 

 

Küçük Mustafa Paşa Hamamı

 

 

1477’de Vezirlik yapan ‘Küçük Sipahi’olarak da bilinen Küçük Mustafa Paşa tarafından yaptırılmıştır. İstanbul’un en eski hamamlarından biridir. Erkeklere ve kadınlara hizmet veren bölümleri vardır. Tasarımında Türk hamamlarının geleneksel detaylarına yer verilmiştir. 

 

Adres: Yavuz Sultan Selim Mah. Müstantik Cad. No:32 Cibali/İstanbul

 

 

Gül Camii

 

 

Camiye dönüştürülmeden Aya Theodosia Klisesi olarak biliniyordu. Tahmini yapım tarihi 10. Yüzyıla dayanır ancak tam tarih ile ilgili kesin bilgi yoktur.  1566 yılında Hasan Paşa tarafından camiye dönüştürüldüğü ileri sürülür. Bu dönemde klisenin iç ve dış bölümlerinde büyük değişiklikler yapılmıştır. 

 

Adres: Yavuz Sultan Selim, Vakıf Mektebi Sk. No:16, 34083 Fatih/İstanbul

 

 

Çıfıt Çarşısı

 

 

Osmanlı döneminde Yahudilere verilen bir isim olan ‘çıfıt’ Yahudi esnafların açtıkları çarşıdır. Bu çarşının en gözde sokağı Leblebiciler Sokağıdır. Bu yüzden Leblebeciler Sokağı olarak da bilinir. Çarşı özellikle antika dükkanlarıyla dikkat çekiyor. 

 

Adres: Ayvansaray, Leblebiciler Sk. No:16, 34087 Fatih/İstanbul

 

 

Kiremit Caddesi

 

 

 Balat’a geldiyseniz mutlaka her sokağında yürüyün özellikle de Kiremit Caddesinde. Balat’ın  en renkli caddesi olan rengarenk binalarla süslenmiş oldukça popüler bir yer. Özellikle fotoğraf meraklılarının uğrak noktası aynı zamanda film ve dizi çekimlerinde de doğal stüdyoluk görevini üstleniyor. 

 

Adres: Kiremit Cd. Balat, 34087 Fatih/İstanbul