Barış Özcan Evini Nasıl Akıllı Ev Haline Getirdi?

Youtube'da yayınladığı sanat, tasarım ve teknoloji hikayeleriyle geniş kitlelerin beğenisini kazanan ünlü Youtuber Barış Özcan, yayınladığı videosunda evini nasıl akıllı ev haline getirdi. 

 

Youtube'da yayınladığı sanat, tasarım ve teknoloji hikayeleriyle geniş kitlelerin beğenisini kazanan ünlü Youtuber Barış Özcan, yayınladığı videosunda evini nasıl akıllı ev haline getirdi. Son dönemde yayınladığı teknoloji, sanat, tasarım hikayeleriyle geniş kitlelerin dikkatini çekmeyi başaran ünlü Youtuber Barış Özcan, yayınladığı videosunda evini nasıl akıllı ev haline getirdi.

 

Yayınladığı videosunda "Nesnelerin interneti diye bir kavram duydunuz mu hiç? Internet of Things (ya da kısaca IoT) de deniyor. Daha 20 yıl önce 1999’da ortaya atılan bir kavram bu. İnternetin ilk yıllarında ona sadece bilgisayarlar bağlanıyordu. Sonradan cep telefonları, tabletler gibi başka cihazlar da ortaya çıkmaya başladı ve bunlar da internete bağlandı. Günümüzde internete bağlanan cihazların sayısı ve çeşitliliği o kadar arttı ki artık onları görünce şaşırır hale geldik.

 

Mesela şöyle bir şeyin internete bağlanabileceği hiç aklınıza gelir miydi? Daha bunu tarif ederken bile zorlanıyoruz. “Şöyle bir şey” diyoruz. İşte “şeylerin, nesnelerin interneti” kavramı buradan geliyor. Bu nesnelerin en önemli özelliği tekil bir anahtara sahip olması ve internet altyapısıyla çalışabilmesi. Yani bunların hepsinin birer ismi var ve birbirleriyle haberleşebiliyorlar. Bu çok basit gibi görünen konu o kadar önemli ki toplumumuzu, ekonomimizi ve yaşam şeklimizi dönüştürme potansiyeline sahip.

 

Bunun en çarpıcı örneği “akıllı ev” konsepti. Bundan 10 yıl önce akıllı evlerden söz ederken, Jetgillerin yaşadığına benzer evler hayal ediyorduk. Sıradan insanların hiçbir zaman içinde yaşayamayacağı son derece ulaşılmaz hayaller. Oysa son yıllarda internet için üretilen bu tür cihazların sayısı ve çeşitliliği artmaya başladı. Daha erişilebilir hale geldi. Artık akıllı bir evin yapılmasını beklemek yerine içinde oturduğunuz evi akıllandırabiliyorsunuz." ifadelerini kullanan ünlü Youtuber bu içeriğiyle sosyal medyada yoğun ilgi gördü. 

 

Detayları aşağıdan öğrenebilirsiniz.