Bazen Acıdan Bazen Mutluluktan Peki Ama Neden Ağlıyoruz?

Öncelikle gözyaşlarının önemli bir faydası: Özellikle toz veya yabancı bir cisim açtığında gözlerin nemli kalmasını sağlıyor, temizliyor ve söz konusu yabancı cismin dışarı atılmasını sağlıyor.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Yani gözünüze örneğin karabiber kaçtığında ve elinizde acı biberin izleri varken farkında olmadan gözünüzü ovuşturduğunuzda gözyaşlarının akması normal. Ama bir ayrılığın ardından acıyı hafifletmek için ağlamanın bilimsel hiçbir açıklaması yok. Sorun çok uzun zamandır bilim insanları arasında tartışılıyor, bir türlü doyurucu bir cevap bulunamıyor.

 

Bununla birlikte bazı ipuçları görülebiliyor. Sorunu daha iyi anlayabilmek, her şeyden önce, ağlamanın evrimin bir parçası olduğunu akılda tutmak gerekiyor. Öyle ya; gözyaşları hiçbir işe yaramıyorsa, neden insanlar yüz binlerce yıldır ağlıyor? Cevap: İnsa, sosyal bir hayvan. Bir kişinin hayatta kalması, yaşadığı grup veya topluluktaki uyuma bağlı.

 

Bu varsayım gözyaşlarının topluluktaki diğer kişilerin sempatilerini kazanmanın bir yolu olduğu görüşüne götürüyor. İster fiziki, isterse psikolojik olsun acı, o andaki zayıflığın belirtisi, gözyaşı ise o zayıflığın dışa vurumu. Bu toplulukta diğer kişilerin acı içinde gözyaşı dökenlerin çevresinde kenetlemelerini sağlıyor. Özellikle de ağlayan küçük yaştaki bir çocuksa.

 

Ağlamak bazen bir sevincin dışa vurumu da olabiliyor. Örneğin, haftalarca aç kaldıktan sonra yiyecek bulmanın mutluluğuyla gözyaşlarının boşalması gibi. Ya da özlemi çekilen bir kişiye kavuşmanın coşkusuyla. Bu mutluluk gözyaşları da topluluğu oluşturanların arasındaki bağları güçlendiriyor.

 

Bazı uzmanlar ise ağlamanın bünyeyi gevşettiğini, böylece strese cevap oluşturduğunu savunuyorlar. Gerçekten de bir ağlama krizi bedenen rahatlamasını sağlayan hormonların üretimini artırıyor.



Etiketler: