Bebekler Hangi Dili Konuşuyor?

Tarih Boyunca Bebekler Birçok Yönüyle Merak Konusu Olmuştur!

 

Tarih boyunca bebekler birçok yönüyle merak konusu olmuştur. En çok merak edilenlerden biri de şüphesiz bebeklerle konuşulmadığı  takdirde hangi dili konuşacakları olmuştur. Bebeklerle sözlü iletişimin engellendiği bu girişimlere ‘’ dil yoksunluğu deneyleri’’ adı verilir. Bu hassas deneyleri kültür tarihçisi  Roger Shattuck ise ‘’yasak deney’’ olarak tanımlamıştır.

 

Yazılı kaynaklara göre bunu ilk deneyen kişi  Mısır firavunu 1.Psamtik’dir. Bu deneyden 1800 yıl sonra ise Roma İmparatoru II. Frederick tarafından benzer bir deney  daha yapıldı. Ailelerinden ayrılan bebekler  insan etkileşiminden uzak sadece temel ihtiyaçları giderilecek şekilde bir odaya kapatıldı. Bebekler 4 ay sonra vefat etti.

 

Başka yıllarda ise doğada hayvanlar tarafından büyütülen ‘’vahşi çocukların’’ herhangi bir insan dilini konuşamadıkları , büyüdükleri hayvanlara benzer davranışlar sergiledikleri görüldü. Ukrayna’da köpeklerle birlikte büyüyen Oksana’nın onlar gibi konuştuğu  ve davrandığı biliniyor.  Bu çocuklar insanların arasına karıştıktan sonra da  dil yeteneklerini geliştirememiştir.



Etiketler: