Belçika Kralı Kral 1'inci Albert'e Ölümünden 90 Yıl Sonra Otopsi İsteniyor!

1’inci Albert, 8 Nisan 1875’te doğdu, 1909’Da tahta çıktı, 17 Şubat 1934’te dağda tırmanış sırasında düşerek hayatını kaybetti. Aradan 90 yıl geçti. Ve bu 90 yıl boyunca 1’inci Albert’in kaza sonucu ölmediği, ya intihar ettiği ya da cinayete kurban gittiği iddiaları hiç gündemden düşmedi.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Tarih, 17 Şubat 1934. Kral 1’inci Albert öğleye doğru Brüksel’deki Kraliyet Sarayı’ndan ayrıldı. İstikamet, Ardennes Dağları’nın Namur yakınlarındaki tepeleri. Son derece usta bir dağcı olan Kral, o akşam Brüksel’deki bir davete katılmadan önce biraz spor yapmak istiyordu.

 

Ancak, Kral 1’nci Albert davete bir türlü gidemedi. Konuklar kaygıyla onun gelmesini bekliyorlardı. Oysa o bir kayanın yanında cansız yatıyordu. Bu ölüm sadece Belçika’da değil, tüm Avrupa’da, hatta Afrika’da geniş sarsıntılara yol açtı.

 

Yürütülen adli soruşturmada, Kral’ın tırmanış sırasında düşerek hayatını kaybettiği sonucuna varıldı. İki olasılık vardı:

 

1-Kral zirveye ulaştığında, dayandığı kayanın kopması sonucu düşmüştü.

 

2-Kral’ın ipinin bağlandığı kaya kopmuş, bu da 18 metreden aşağıya yuvarlanmayla sonuçlanmıştı.

 

1’inci Albert’in deneyimli dağcı ve çok sağlıklı olması ve de kazanın görgü tanığının bulunmaması nedeniyle bu soruşturma sonucu kuşkuyla karşılandı. Evet, kaza sırasında Kral yalnızdı ve çetin kış koşulları hüküm sürüyordu. Ancak dünyanın en zorlu dağlarına tırmanmış olan Kral’ın küçücük bir tepeden düşüp ölmesi akla ve mantığa pek uygun gelmiyordu.

 

Aradan geçen 90 yıla rağmen bugün bile Kral’ın öldürüldüğü veya intihar ettiği olasılıkları tartışma konusu olmaya devam ediyor. Ölüm bir cinayetten kaynaklandıysa Kral’ı kim öldürmüş olabilir? Siyasi bir muhalif mi? Kral’ın eşiyle ilişkisi olduğunu öğrenen kıskanç bir koca mı? Yoksa bir öfke anında silahını ona doğrultan Kraliçe Elisabeth mi?

 

Senaryolar bu kadarla da kalmadı. Baz tanıklar silah sesi duyduklarını söylediler. Bazıları da Kral’ın aslında başka bir yerde öldüğünü ve dağdan düşmüş mizanseni için o tepeye götürüldüğünü iddia ettiler. Liege kentinde yaşayan hukukçu Philippe Boxho, Kral 1’inci Albert’in ölümünün dağda düşmekten kaynaklandığına inandığını ama kuşkuların ortadan kalkması için bir otopsi yapılmasını istediğini açıkladı. Ancak bu önerisinin bir sonuç vereceğini de sanmıyor.