Besin Alerjisine Karşı Astım İlacı Kullanın!

“Xolair” astım tedavisinde kullanılan bir ilaç. Yeni bir faydası bulundu: Besinlere bağlı alerjiye karşı da etkili oluyor.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

ABD, iki hafta kadar önce “Xolair”in yetişkinlerin ve bir yaşından büyük çocukların besin alerjilerine karşı kullanılmasını onayladı. Kararla ilgili açıklamada, “Besin alerjisi ülke genelinde kaygı verici bir şekilde artıyor” denildi. Bu kararın alınmasında etkili olan ve hepsi de çocuk olan deneklerin incelendiği araştırmada, söz konusu ilacı kullananların fıstık ezmesi, fındık, yumurta, süt, buğday gibi besinlere karşı alerjinin önemli ölçüde azaldığı belirlendi.

 

Araştırmayı yürüten ekibin şefi Robert Wood, “Bu sonuçlar, bir çok besinle ilgili alerjinin ortaya çıkması olasılığını önemli ölçüde azaltıyor” dedi.

 

İsviçre’nin en büyük ilaç şirketi “Roche”, ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki laboratuvarı “Genentech”, ABD yetkililerinin izniyle ve “Novartis” ile işbirliği yaparak, “Xolair” ilacını araştırmaya katılan deneklere dağıttı. Bilimsel adı “Omalizumab” olan ilaç alerjik tepkilerin kökenindeki antikorların harekete geçmesini önleyen bir özelliğe sahip.

 

16 ile 20 hafta arasında değişen bir süreçte düzenli olarak “Xolair” enjekte edilen deneklerde hastaların yüzde 67’sinde örneğin fıstık ezmesi alerjisinin çok aşağı düzeylere indiği belirlendi. ABD İlaç Dairesi yetkilileri, “Bu sonuçların cesaret verici olduğunu, ancak ilacı kullananların alerji yapan besinleri diledikleri gibi tüketebilecekleri anlamına gelmediğini, sadece sindirim sorunu ortaya çıktığında tepkiyi azaltabileceğini” açıkladı.



Etiketler: