Betül Kaçar Kimdir? Nerelidir? Kaç Yaşındadır?

Türkiye’nin değerli bilim insanlarından biri olan astrobiyolog ve profesör, Betül Kaçar Kimdir? Nerelidir? Kaç Yaşındadır?

 

 

Türkiye’nin değerli bilim insanlarından biri olan astrobiyolog ve profesör, Betül Kaçar Kimdir? Nerelidir? Kaç Yaşındadır?

 

Betül Kaçar Kimdir? Nerelidir? Kaç Yaşındadır?

Betül Kaçar Kimdir? Betül Kaçar 1983 yılında İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Giresunlu bir ailenin çocuğu olan Betül Kaçar'ın çocukluğu Giresun'un Bulancak ilçesinde geçmiştir. Çavuşoğlu Koleji'nden mezun olduktan sonra yüksek öğrenimini 2004 yılında Marmara Üniversitesi Kimya Bölümünde tamamlamış, 2003'te, Marmara Üniversitesi'nde öğrenciliği sırasında Amerikan Howard Hughes Tıp Enstitüsü'ne başvurduğu proje ile lisans öğrencileri yaz araştırma bursu alarak ABD'deki araştırmalarına başladı. Üniversiteden mezun oluduktan sora Atlanta'daki Emory Üniversitesi'nde doktora programına başladı. Parkinson ve alzheimera neden olan proteinler üzerine hem Emory Üniversitesi Kimya Bölümü hem de Emory Tıp Fakültesi'nde çalışmalar yapmıştır. Doktora çalışmaları sırasında evrim ve astrobiyoloji konularına ilgi duymuş ve 2010 yılında doktorasını tamamladıktan sonra çalışmalarını Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'ne başvurarak doktora sonrası çalışmalarını NASA'da sürdürmeye davem etmiştir. Çalışmaları NASA Genç Araştırmacı ödülü, NASA Astrobiyoloji Enstitüsü ödülü ve NASA Egzobiyoloji Araştırmacı ödüllerine layık görülmüştür. 

2011 yılınada ise NASA Astrobiyoloji Enstitüsü'nün desteğiyle kurulan SAGANet adlı astrobiyoloji eğitim platformunun kurucuları arasında yer aldı. 2014 ve 2017 yılları arasında Harvard Üniversitesi'nde Organizma ve Evrimsel Biyoloji Bölümü'nde Araştırma Görevlisi olarak bağımsız bir araştırma grubuna liderlik etmiş, 2018 -2021 arasında Arizona Üniversitesi'nde Astronomi ve Moleküler Biyoloji bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapmıştır. 2021 yılında Wisconsin-Madison Üniversitesi Bakteriyoloji bölümünde çalışmaya başladı.

Yaşamın kökenlerine ve evrimine ışık tutmak için genom mühendisliği, protein biyokimyası ve paleobiyoloji gibi filogenetik yeniden yapılandırmanın tüm araçlarını birleştiren bir laboratuvara öncülük etmesi nedeniyle, 2021 yılında Uluslararası Yaşamın Kökeni Araştırmaları Derneği gelecek vadeden genç bilim insanlarına verilen Stanley Miller Erken Kariyer Ödülü'ne layık görülmüş; Kaçar, antik genler konusunda yaptığı bilimsel çalışmalarıyla, Genom Yazarları Birliği ve Rosalind Franklin Derneği'nin verdiği '2022 Rosalind Franklin Madalyası' ödülünde ikinciliğe layık görülmüştür.