Bir Uçak Kazasında Ölme Olasılığınız Sandığınız Kadar Yüksek Değil!

Filmlerin, dizilerin ve sosyal medya platformlarının da etkisiyle, toplumda uçak kazası korkusu son derece yaygın ve kökleşmiş durumda.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Ancak istatistikler bu korkuyu doğrulamıyor. İşte veriler

 

Dünyada her gün binlerce uçak seferi yapılıyor. Am bu uçuşlarda kazayla karşılaşma olasılığı son derece düşük. Hatta bir trafik kazsında veya bir sokakta karşı tarafa geçerken ölme ihtimali, uçak kazasında can vermeye göre çok ama çok daha fazla.

 

ABD Ulaşım Güvenliği Dairesi’nin verilerine göre, bir kişinin bir ticari uçuştaki kazada ölme olasılığı 11 milyonda bir. Başka kaynaklar, örneğin ABD Güvenlik Konseyi bu oranı 200 binde bir olarak belirledi. Buna karşılık yine ABD’deki araştırmalarda bir trafik kazasında ölme ihtimali ise 5 binde bir olarak hesaplandı.

 

Yani bir kazasında ölme olasılığı, uçak kazasında can vermeye göre 2 bin kat daha fazla.

 

Üstelik dünyada uçak kazalarında ölme ihtimali 1987’den bu yana sürekli azalıyor. Örneğiin, uçak kazalarında 2021’de 415, 2022’de 357, 2023’te ise 229 kişi hayatını yitirdi. Bir başka deyişle, 2023, sivil havacılık açısından tarihin en güvenli yılı oldu.

 

Bir başka rahatlatıcı veri: Uçak kazasından sağ kurtulmak, ölmeye göre daha yüksek bir ihtimal. Yine ABD’den bir örnek verelim: Ulusal Uçuş Güvenliği Dairesine göre, 1983 ile 2000 yılları arasındaki dönemde uçak kazalarında sağ kurtulanların oranı yüzde 95 olarak hesaplandı. Bu, sivil havacılık sektörünün kaza halinde yolcuları korumak için aldığı önlemlerin ne denli etkin olduğunu gösteriyor.