Bir Uçaktaki En Güvenli Koltuklar Hangileri? İşte Cevabı!

Önce uçak korkusu veya fobisi olanlara güzel bir haber verelim: 2023 uçak yoolculuğu için son derece güvenli bir yıl oldu. 35 milyon uçuşta sadece 135 kaza kaydedildi. Bu kazalarda toplam 105 kişi hayatını kaybetti.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Son 5 yılın ortalaması ise yılda 13 ölümlü kaza ve 300 can kaybı olarak belirlendi.

 

Bu rakamlara biraz anlam katabilmek için ABD’deki Midwest Üniversitesi’nin bir araştırmasını aktaralım. Araştırmada çeşitli ulaşım araçlarında bir milyar mildeki ölüm oranı kriter seçildi. Buna göre karayolundaki kazalarda bir milyar mildeki ölüm 7,28 olurken uçak kazalarında bu sayı 0,07’ye iniyor.

 

Ama uçakta kendinizi daha güvende hissetmek istiyorsanız, koltuğunuzu iyi seçin.

 

Çabuk binip çabuk inmek için uçağın ön tarafındaki koltukları tercih ediyorsanız, yolculuk arkdaşlarınıza avantaj sağlıyorsunuz. Çünkü ABD Fderal Ulaşım Güvenliği Dairesi’nin 1971’den bu yana tuttuğu kayıtlara göre, bir uçak kazasında ön koltuklarda oturanların hayatta kalma oranı yüzde 49. Bu oran kanatlara yakın koltuklarda oturanlarda yüzde 56’ya, arka koltuklardaki yolcularda ise yüzde 69’a çıkıyor.

 

Bu sonuçlar ABD Federal Havacılık Dairesi’ninverileriyle de örtüşüyor. Arka sıralarda ortadaki koltukta oturmak canınızı sıkabilir ama bir kazada sağınızdaki ve solunuzdaki solcular size tampon oluşturacağı için, bu sizi olası yaralanmalardan kurtarabiliyor. Araştırma sonuçları arka sıraların orta koltuklarında yolculuk edenlerin kazada ölüm oranının yüzde 28’e kadar düştüğünü ortaya koydu.