Bir Yün Kazak Örmek İçin Kaç Koyun Kırpmak Gerekiyor?

İnsanoğlu binlerce yıldır kış soğuğunda yün kazak giymeyi seviyor. Örneğin, Anadolu’da 10 bin yıl önce yün giysiler için değerlendiriliyordu. Avrupa, ondan 5 bin yıl sonra yünün değerini öğrendi.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Yünün bu kadar sevilmesinin başlıca nedeni bedeni hem sıcak tutması, hem de havanın dolaşmasını sağlaması. Böylece ne çok sıcak, ne çok soğuk bir ortam sağlıyor.

 

İyi de bir yün kazak için önce yün gerekiyor. Peki, ne kadar? Hesabı yapmak elbette pek kolay değil. Çünkü kazağın kalınlığına ve büyüklüğüne göre değişiyor. Örneğin “S” (Yani “Smoll”, “Küçük beden”) veya “M” (Yani “Medium”, “Orta beden”) bir kazak ile “XXL” (Yani “Ekstra Ekstra Large”, “En büyük beden”) kazak için gerekli yün miktarı farklı; dolaysıyla kırpılması arakankoyun sayısı da.

 

Ortalama olarak bir koyun, her kırpılışında (Not: Yılda en az bir kez yapmak gerekiyor.) 5 kilogram civarında yün veriyor. Ama bu yünlerin hepsi kazak örmekte kullanılamıyor. Sözkonusu 5 kilo kırpılmış yünün yaklaşık yüzde 65’i işe yarıyor. Kalanı ya çok kirli oluyor, ya çok kötü kalitede. Yani, en iyi ihtimalle, bir kırpmada elde edilen 5 kilo yünün 3 kilo 250 gram kadarı değerlendirilebiliyor.

 

Sonra sıra o yünlerin kazak örmek için işlenmesine geliyor. Bir kazak ortalama 250 gram ağırlığında. Bu da bir koyunun yünüyle en fazla 13 kazak üretilebileceği demek. Ama bir de “Süper koyunlar” var. Örneğin, Tasmanya’da 2014’te keşfedilen bir koyun türü, bir kırpmada 20 kilo yün veriyor.Yani, bir “Süper koyun”dan 50’ye yakın, belki de üstünde kazak veya 260 çift yün çorap örülebiliyor.