Bodrum'da Bir DoÄŸa Cenneti 'Mor Salkım Bahçeleri'

Temelleri 2012 yılında merhum Hasan Tahsin Erdemir tarafından atılan Mor Salkım BaÄŸcılık, yıllık 80 bin ÅŸiÅŸelik üretimiyle Bodrum Yarımadası'nın önemli markaları arasında bulunuyor.

 

Bodrum'da Dörttepe ve Çömlekçi köyleri arasındaki platoda bulunan baÄŸlarında ve modern tesislerinde üretim yaptıklarını belirten Mor Salkım BaÄŸcılık Üretim ve Satış Koordinatörü Umut Koç, "BulunduÄŸumuz denizin üstündeki konum üzüm yetiÅŸtirmek için çok verimli. 150 dönüm arazide üzüm ve zeytinyağı üretimi gerçekleÅŸtiriyoruz" dedi.

 

Mor Salkım olarak, Sauvignon Blanc, Narince, Bornova Misketi ve Chardonnay cinsi üzümlerden beyaz; Cabernet Sauvignon, Merlot ve Syrah cinsi üzümlerden ise kırmızı ve rose ÅŸarap ürettiklerini belirten Koç "Yıllık 80 bin ÅŸiÅŸe üretim gerçekleÅŸtiriyoruz. Åžarabın yanında, zeytinyağı üretimi de yapıyoruz. Bodrum uluslararası tanınırlığı olan önemli bir turizm destinasyonu. Üretimimizin yüzde 80'ini bize gelen taleplerden ötürü Bodrum yarımadasına veriyoruz. Kalan yüzde 20'lik kısmı ise kargo yoluyla müÅŸterilerimize ulaÅŸtırıyoruz. Ayrıca Ä°stanbul, Ä°zmir ve Ankara'daki seçkin wine shoplarda da ürünlerimiz bulunuyor. Mor Salkım'daki restoranımızda ise deneyimli ÅŸefimiz ve ekibinin ellerinden çıkan et ve pizza mönülerimizin yanı sıra; ÅŸarap eÅŸlikçilerimiz de çok beÄŸeniliyor" diye konuÅŸtu.

 

BaÄŸcılığın uzun ve sabır gerektiren bir süreç olduÄŸunu kaydeden Üretim ve Satış Koordinatörü Umut Koç, "Bölgenin temelleri 2012 yılında atıldı, 2013 yılında baÄŸlar dikildi. Üretim ise 2016 yılında baÅŸladı. Üretim tesisimiz, toprak seviyesi altında kuruldu. Hasat edilen üzümler toprak seviyesinde yer alan platform üzerinde iÅŸlenerek, bir alt katta bulunan krom tanklara alınıyor. Bu bir gönül iÅŸi. En iyi bildiÄŸimiz iÅŸi yapıyoruz. Kalite çizgimizden ödün vermeden çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.

 

bodrum da bir doga cenneti mor salkim bahceleri

 

Yüksek polifenollü zeytinyağı...

 

Zeytinyağı üretimleri hakkında da bilgi veren Koç, "Yılda 20-25 ton arası zeytin hasat ediyoruz. Erken hasat ettiÄŸimiz zeytinlerden 2 fazlı zeytinyağı üretim tesislerinde soÄŸuk ve susuz sıkım yaparak yüksek polifenollu 2 ton zeytinyağı elde ediyoruz. Yüksek polifenollü zeytinyaÄŸlarımız yurtiçinde ve yurtdışında katıldığımız yarışmalarda her yıl altın ve gümüÅŸ madalyalar alıyor. DiÄŸer zeytinlerimizi erken hasat ederek 3 fazlı tesislerde soÄŸuk sıkım yaptırarak yaklaşık 1,5 ton sızma zeytinyağı elde ediyoruz. Kalan yarım ton zeytinimizi yöresel usüllerle sofralık kırma zeytin yaparak deÄŸerlendiriyoruz. Zeytinin doÄŸal yapısını bozmayan usullerle iÅŸliyor ve sofralara sunuyoruz" ifadesini kullandı.